Очевидно става въпрос за момент на агресия с цел сексуално посегателство. Това заяви в предаването „Преди всички“ на Българското национално радио Емануил Йорданов — бивш министър на вътрешните работи и настоящ адвокат, относно убийството на журналистката Виктория Маринова.

„Нещата вървят съвсем нормално. Убийството ще бъде разкрито. Местните хора изнасят факти, които подкрепят тезата на разследващите“.

Според него втората версия, че убийството може да е свързано с работата на Виктория като журналист е била по-малко вероятната още от самото начало:

„Става въпрос за една медия, която е доста ограничена в пространството.

Освен това няма някаква информация за журналистическа дейност на Виктория, която да я поставя сред по-известните разследващи журналисти в България.

Когато говорим за убийство на журналист в една държава, в която свободата на словото на 109-то място, нещата ми изглеждат не особено логични.

Мястото, което ни се отрежда, означава, че хората, които не искат да има свобода на словото, са намерили начин да се справят с този проблем“.

Из интервю на Диана Дончева от Българското национално радио с Емануил Йорданов.

По-рано съобщихме, че в Германия е арестуван 21-годишен мъж от Русе.

Има задържан за убийството на журналистката Виктория Маринова. Това научи NOVA от свои източници при разследващите.

Според информацията извършителят е засечен по ДНК, което е съвпаднало 100% с намерените доказателства. Задържан е в Германия. Всичко това все е още е неофициално. Властите отказват всякакъв коментар.

По непотвърдена информация в дома му са открити дрехи на жертвата, както и следи от кръв. По информация на NOVA името му е 21-годишният Северин Красимиров.

Избягал е от България на 7 октомври и се е укрил при майка си и доведения му баща в град, близо до Хамбург. Арестът е извършен във вторник вечерта от германската полиция.

В 9.00 часа на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът и главният прокурор ще дадат подробна информация.

От своя страна Българското национално радио съобщи следната информация:

Извършителят на убийството на журналистката Виктория Маринова е задържан късно снощи в Германия, научи «Хоризонт» от свои източници.

Мъжът е криминално проявен и е арестуван при операция на германската полиция след сигнал от българските власти. Установено е, че той е заминал за Германия в неделя със свой приятел, след като извършил престъплението у нас.

В Германия живее и майката на извършителя. Източниците ни отрекоха той да работи в чужбина, каквито информации се появиха по-рано.

Мотивите за престъплението — най-вероятно става дума за моментна проява на агресия. Извършителят е познат на властите у нас с подобни прояви. Очаква се той да бъде екстрадиран в България от властите в Германия.

Във вторник базирана в САЩ организация за защита на свободата на словото призова за пълноценно и бързо разследване на убийството на българската телевизионна журналистка Виктория Маринова, предаде Асошиейтед прес.

В разпространено вчера изявление на групата «ПЕН Америка»  се казва, че това «ужасяващо изнасилване и убийство изисква незабавно, щателно и независимо разследване».

Организацията подчертава, че ако се появят доказателства, че е убита заради работата си като разследващ журналист, тя ще бъде поредният европейски журналист, «убит в стремежа си да хвърли светлина върху корупцията».

Агенцията припомня, че миналия месец Маринова е била водеща на телевизионно предаване с участието на двама разследващи журналисти, арестувани заради работата си по предполагаеми злоупотреби с еврофондове.

Тази сутрин в 9 часа премиерът Бойко Борисов заедно с главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на вътрешните работи Младен Маринов ще направят изявления за медиите в Министерския съвет.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;