На нарочен брифинг в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов изрази недоволство, че сини и червени политици са си позволили да очернят България заради убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Той заяви, че в Европейската народна партия ще има сериозен разговор и уточни, че не се е чувал с «Фактори» от Брюксел.

Борисов каза още, че медиите в момента са не четвъртата а първата власт и призова за тяхното отговорно поведение в подобни ситуации. Борисов потвърди, че ще се дадат средства на Института по криминалистика за ново оборудване:

«Към благодарностите, които отправиха към отделните служители — прокурори и разследващи, искам да добавя Института по психология, тъй като те също активно участваха, да потвърдя обещанията си за заделените средства за Института по криминалистика, така че да го осъвременим с най-добрата техника, защото ни бяха необходими повече от 24 часа при сегашната методология да извадим ДНК-профилите, и разбира се, на всички нещатни сътрудници и граждани, които ни помогнаха.

Искам да се обърна към вас като разследващи журналисти, защото предполагам, че сте криминални, и натискът, който беше приложен към държавните органи през тези няколко дни, въпреки че в неделя още ви помолих да изчакате няколко дена, защото вие като разследващи журналисти знаете, че всяко прибързано изговаряне от страна на прокуратурата или МВР и дори и от мен, когато съм подложен под натиск, течейки такова разследване, можеше да предизвика укриване на вещи, укриване на извършител и нямаше днес какво да си говорим. Благодаря на трите федерални провинции, които се включиха в Германия, на техните ръководители.

Утре Младен Маринов ще има възможност да благодари на Зеехофер за съвета, защото действително в реално време той менеше адресите си и на територията на три провинции трябваше да бъде задържан, защото обявявайки каквото и да е от разследването, това щеше да го провали.

Само че българи направиха така през тези няколко дни, че за България да се говори като за малка…

Да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин. Да се радват, когато България бъде в световните новини с негативна информация, и то с най-тежко престъпление — нападение на разследващ журналист.

Благодаря на тези от вас, които коректно заявиха, познавайки работата и на тази телевизия, и нейната работа, че все пак трябва да се изчака дали е свързано или не с дейността ѝ. Както виждате, ние  и сега продължаваме, след като бъде разпитан, и то ще бъде разпитан от немски съд, за да бъде екстрадиран.

Ние надлежно ще предоставим цялата ДНК-инфромация, която имаме, и върху жертвата от него и от жертвата — Бог да я прости — по неговите дрехи. Само в рамките на три дена това е свършено. В рамките на три дена прочетох чудовищни неща за България».

Това съобщи Българското национално радио