Турските власти са получили разрешение за обиск на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул в рамките на разследването на обстоятелствата около изчезването на саудитския журналист Джамал Кашоги, предадоха турски и световни медии. Това съобщи BTV.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е съобщил за полученото разрешение и е заявил, че саудитската страна е отворена за сътрудничество по въпроса, съобщава в. «Дейли сабах», цитиран от ТАСС.

Говорителят на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксой заяви, че развитията по темата се следят изкъсо от самото начало от съдебните власти, полицията и разузнаването на Турция, предаде Анадолската агенция.

Снимка: Reuters

«Разследването, което бе предприето от съответните власти за изясняване на съдбата на споменатото лице, продължава усилено», каза Аксой.

Той добави, че макар сградата на консулството да се ползва с неприкосновеност по силата на Виенската конвенция, властите на държавата домакин може да извършват проверки със съгласието на ръководителя на дипломатическата мисия.

Тагове: ; ;