Двата закона, приети от украинския парламент в четвъртък, трябва да се разглеждат в съвкупност. Първо, парламентът отново въведе в армията фашисткия поздрав. И в полицията. Второ, продължи «особения статус за  определени райони в Донецка и Луганска области» до края на 2019 година.

Тези две мерки обозначават възможностите и границите, които определят или предоставят на украинския национализъм неговите западни покровители.

Особеният статус за Донбас е фикция.

Предполага се, че той ще бъде установен след изборите по украинското законодателство, което на практика означава капитулация на двете народни републики.

Дори те да не са признати от международната общност, зад тях стои Русия.

Вече няколко години Москва се опитва да постигне от Киев поне фактическо признаване — на този етап без успех.

Проблемът е в това, че Минското споразумение за примирие, на което формално се опира украинският закон, разглежда регионалните избори като краен пункт на процеса, преди него трябва да се извърши извеждането на воюващите страни, амнистия за активистите от народните републики и други отстъпки от киевска страна.

Но Украйна не иска и да чуе за това. Тя дължи упорството си на САЩ.

Авпериканският специален представител Курт Волкер постоянно повтаря, че Киев воюва на собствена територия, а това означавало, че има пълното право да използва украинските тежки въоржения в зоната на конфликта, макар тяхното извеждане да се предполага от Минските съглашения.

А малките фигурки от украинскат страна дори мечтаят за мъст срещу въстаниците — неотдавна една киевска политичка поиска всички привърженици на народните републики да напуснат в рамките на 2 месеца, а след това да започне «чистка».

САЩ поддържат фикцията за Минско съглашение, макар и да не са го подписвали.

Целта е да не бъдат свързвани с нищо.

Ако законът за особения статус не бъде продължен, то Киев ще влезе в образа на страна, която е разбила Минските споразумения. А САЩ не искат това, защото това би развързало ръцете на народните републики и на Русия за военно разрешаване на конфликта.

В едно нещо западните военни са единни: ако отново избухне война, то негатвиният изход за Украйна ще бъде твърде вероятен.

САЩ искат следното: оставят раната на руската граница отворена, за да може да продължат да гълта ресурсите на Украйна…

Саламче за националзма, който в момента се е превървал в послушен пес на Вашингтон.

На песа му разрешават да лае, дори го поодщряват в това.

Но на този етап не му позволяват да хапе.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.jungewelt.de/artikel/341068.bellende-hunde.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;