Евентуален твърд Брекзит ще доведе до допълнителни митнически тарифи за германските компании от над 3 млрд. евро годишно, обяви базираният в Кьолн немски икономически институт IW, като добави, че в този случай германският износ за Великобритания може да спадне с до 57 на сто, съобщава Ройтерс. Това съобщи БНР.

Трябва да се има предвид, че преговорите за слагане на край на продължилото четири десетилетия членство на Великобритания в Европейския съюз навлязоха в своя последен етап повече от две години, след като британците гласуваха на референдума през 2016 година в подкрепа за Брекзит. Преди дни се заговори, че Великобритания и ЕС обмислят да постигнат значителен напредък в преговорите на предстоящата среща на върна на 17 и 18 октомври.

Според анализ на икономическия институт IW, твърд Брекзит (излизане на Великобритания от ЕС без постигане на споразумение) ще засегне тежко автомобилния сектор, в който има заети около 800 хиляди германци и който представлява най-големия износител на страната, тъй като подобен негативен сценарий ще струва около 60% допълнителни разходи за автомобилната индустрия.

Базираният в Кьолн институт отбелязва, че около 5% от брутния вътрешен продукт на Германия зависи пряко или косвено от търговията с Обединеното кралство, което го прави третият най-важен търговски партньор за германските фирми. От IW обаче добавят: «Това може да се промени драматично в обозримото бъдеще».

Позовавайки се на потенциалното рязко понижение на германския износ за Великобритания, ако се случи сценария твърд Брекзит, анализаторът от института IW Маркус Юнг заяви:

«Този ужасен сценарий трябва да принуди политиците да действат конструктивно».

В дългосрочен план, евентуален твърд Брекзит вероятно ще доведе до повишаване на цените и до промяна на потоците на произведените в Германия стоки, добави той.

Тагове: ; ; ; ; ; ;