Миналият месец Русия и Турция постигнаха споразумение за създаването на демитаризирана зона в провинция Идлиб между сирийските сили и метежниците, съсредоточени в региона, в опит да се избегне ненужната кървава баня и вероятната намеса от страна на Запада.

Руско-турската сделка по предотвратяване на настъплението на сирийскиите войски за освобождението на Идлиб е «временна, но послужи за предотвратяване на кръвопролитието.

Такова изявление направи сирийският президент Башар Асад по време на речта си пред Централния комитет на управляващата партия «Баас».

Според думите на сирийския лидер, Дамаск не се е отказал от своята цел — възстановяне на контрола над цяла Сирия, което ще се случи в близко време.

По-нататък президентът на САР заяви, че победата на сирийската армия ще прекъсне агресивните планове на Запада за разделянето на САР.

«Сирия днес влиза в нова битка за реабилитация на тези елементи от сирийското общество, които си сътрудничеха или по друг начин подкрепяха хаоса и тероризма», заяви Асад.

В последните месеци при съдействието на Русия сирийското правителство сключи редица сделки за примирие с бойците-неджихадисти, позволявайки им да се върнат към мирния живот.

По-рано заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Вершинин съобщи, че границите между демилитаризираната зона между сирийските войски и бойците в Идлиб са «определени» и че руските и турските въоръжени сили  са установили «много добри контакти»  помежду си.

News Front

 

 

Тагове: ; ;