Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи днес на заседание на кабинета, че е разговарял по телефона с  президента на Русия Владимир Путин и се е разбрал с него за среща в най-близко време, предаде ТАСС. Това съобщи БТА.
«Преди време разговарях по телефона с Путин. Договорихме среща в най-близко време с цел продължаване на важната координация между армиите на страните ни», каза премиерът, цитиран в комюнике на своята канцелария.
«Израел ще действа постоянно, за да не позволи на Иран да създаде военни бази в Сирия и да достави смъртоносни оръжия на ливанското движение Хизбула», добави Нетаняху.
Канцеларията му засега не информира кога точно ще се срещнат руският и израелският лидер. Това ще е първата им среща, след като руски разузнавателен самолет Ил-20 катастрофира на 17 септември над Средиземно море.
Според руското министерство на отбраната самолетът е бил свален от сирийската ПВО, стреляла срещу израелски изтребители, докато са атакували обекти в сирийската провинция Латакия. Ведомството изтъкна, че израелските летци, прикривайки се зад Ил-20, са изложили самолета на огъня на сирийските зенитни комплекси С-200.
След този инцидент Русия достави на Сирия 49 единици техника — зенитни ракетни системи С-300 и съпътстващо оборудване, за да повиши сигурността на руските военни в тази страна, както заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;