Сенатът утвърди номинирания от президента Доналд Тръмп за място във Върховния съд Брет Кавано. След  ожесточена битка съдията получи 50 срещу 48 гласа. Това съобщи Българското национално радио.

Сенатът гласува номинацията на съдия Брет Кавано като кулминация на една от най-тежките битки, случвали се някога за място във Върховния съд.

След едноседмично разследване на ФБР и няколко недоказани обвинения в сескуално насилие, повторно изслушване и множество разпити, в крайна сметка Брет Кавано беше утвърден като върховен съдия.

Преднината му е малка и също бележи над 100 годишен прецедент, подобно на резултата на съдия Кларънс Томас, който също е бил изправен пред твърдения за сексуални нарушения.

Сенатор Джо Манчин е единственият демократ, който гласува положително за номинацията на Кавано. Той трябваше да се изправи срещу враждебни атаки от протестиращите пред “Капитолия”, докато преминаваше под засилена охрана.

Президентът Доналд Тръмп от друга страна предрече, че сенатор Лиза Мурковски от Аляска, «никога няма да се възстанови» от последното си решение да стане единственият републиканец от Сената, който се противопоставя на Кавано.

«Мисля, че хората от Аляска никога няма да й простят това, което направи», каза той пред «Вашингтон пост».

Резултатът беше гарантиран още в петък вечер, когато сенаторите Сюзън Колинс и Джеф Флейк обявиха своето решение да подкрепят Кавано, след като се запознаха с допълнителното разследване на ФБР.

Ожесточената битка от политическите среди обаче се пренесе и на улиците. В събота, в деня на вота протестиращи бяха окупирали ключови места във Вашингтон, скандирайки “Ноември наближава”.

Въпреки противоречията, Кавано заема своето място във Върховния съд, като замества съдия Антъни Кенеди, който се оттегли в края на юли тази година.

Тагове: ; ; ; ;