Княз Никита Лобанов - Ростовски днес дари на Плевен ценна картина и литографии от 19-и век

Княз Никита Лобанов — Ростовски днес дари на Плевен ценна картина и литографии от 19-и век

Плевен, 6 октомври /Малин Решовски, БТА/
Княз Никита Лобанов — Ростовски днес дари на Плевен ценна историческа картина и четири оригинални литографии от 19-и век.

Князът дарител заяви, че е потомък на човека, който положил подписа си под мирния договор между Турция и Русия. Картината, която днес бе подарена от него, показва този исторически момент. Дарителят допълни, че според него е важна личността на Лобанов-Ростовски, който «като опитен дипломат е включил три пункта от Сан-Стефанския договор — факт, който е дал възможност шест месеца по-късно създаване на независимо Княжество България и първата българска конституция».

Дарените литографии са с тематика също от Руско-турската война 1877-78 г., публикувани в две английски илюстровани издания — «The Graphic» и «Илюстровани Лондонски новини».

Специалните художници, изпратени от изданията на мястото на събитията, са разказали за генерал Гурко, за руснаците и за турците, за руска батарея, за отряд сапьори. Има изображение на руския император, който дава цигари на пленени турски войници в Зимница. Рисували са зимни картини при Плевен, зимен лагер в Свищов и други моменти от войната.

Дарението бе прието от Емилия Зорнишка — директор на Регионалния военноисторически музей /РВИМ/, в една от залите на Плевенската панорама, където ще остане достъпно за посетителите.

На церемонията присъства заместник-кметът на Плевен Стефан Милев, който благодари за поредния дарителски акт на княз Никита Лобанов — Ростовски.

Дарителят бе поздравен и от Румен Петков — бивш кмет на Плевен — лидер на АБВ. Петков подчерта, че е свидетел на последователната и дългогодишна дарителска дейност на княза, «който е истински приятел на България и на Плевен».