Европейският съюз ще постигне сделка за Брекзит с Великобритания през ноември, ако това не стане още този месец, каза в интервю за австрийски вестници днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Това съобти бТА.
Юнкер отбеляза, че потенциалът за сближаване между двете преговарящи страни в последните дни се е увеличил.

«Още не сме стигнали дотам, но желанието ни да постигнем съгласие с британското правителство е неизменно», каза той в интервю за вестниците «Стандард», «Курир» и «Фалтер».
Трябва да избягаме от сценария за раздяла без сделка. Той не би бил полезен нито за Великобритания, нито за останалите страни от Евросъюза, подчерта Юнкер.
Според мен ние ще постигнем споразумение, което изпълнява условията на договора за оттегляне, каза той и допълни, че е невъзможно да се предскаже дали преговорите за Брекзит ще приключат още този месец.

«Ако това не стане, ще го направим през ноември», добави председателят на ЕК.
Пред австрийските всекидневници Юнкер каза, че сделката за Брекзит трябва да е придружена от политическа декларация за бъдещите отношения между Великобритания и европейските й бивши партньори.
Лондон и Брюксел се опитват да се договорят за сделката за раздялата и за споразумението за отношенията след Брекзит навреме за двете срещи на върха, насрочени за 17-18 октомври и 17-18 ноември, припомня Ройтерс.

Тагове: ; ; ; ; ;