Вариантът за предсрочни избори в Македония е най-вероятен, каза в предаването ни „Събота 150“ на Българското национално радио журналистът от БТА Райна Асенова.

Тя коментира политическата ситуация след невалидния референдум за евроатлантическо членство на Скопие и договора от Преспа с Гърция, който се проведе на 30 септември. Асенова подчерта, че основните политически играчи в югозападната ни съседка — социалдемократите на премиера Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ, вече са готови с предизборните си щабове.

„Те са готови да минат към този вариант, въпреки че има преговори. Дори се спекулира, че има едно такова предложение евентуално да се формира широка правителствена коалиция, която да приеме конституционните промени, а след това да бъдат проведени парламентарни избори догодина заедно с президентските, но според мен този вариант е малко вероятно да се реализира.“

Асенова допълни, че албанският Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) — по-малкият партньор в управляващата коалиция, предпочита въпроса за конституционните промени да се реши в парламента и се ангажира да убеди бившите си партньори от ВМРО-ДПМНЕ да гласуват в полза на поправките. 10 гласа не достигат на управляващите за постигането на необходимите 80 гласа в 120-местния парламент на Македония.

Според Асенова е малко вероятно опозицията да подкрепи премиера Зоран Заев при бъдещо гласуване, ако не се организират избори.

„Но не е изключено. Още повече, че тези членове на демократичната фракция на ВМРО-ДПМНЕ открито застанаха срещу Груевски и бившето, а и сегашното ръководство. Възможно е някой от тях да подкрепят подобен ход на управляващите, но никак не е сигурно.“

Диалогът между Сърбия и Косово, който започна през 2011 г., е в мъртва точка от месеци и на практика нещата наистина вървят към замразен конфликт, коментира още Райна Асенова.

„Въпреки че през последните седмици двамата президенти Александър Вучич и Хашим Тачи заявиха все пак воля да подновят диалога. Двамата трябваше да се видят в Брюксел през септември, но нещата се развиха така, че те бяха приети поотделно от Федерика Могерини и не се стигна до някакво сближаване между тях. Но все пак двамата президенти имат сходни предложения за решаване на конфликта в Косово.

Според Вучич е хубаво да се направи една размяна на територии — Северна Косово, което е населено предимно със сърби, да отиде в състава на Сърбия, а пък Южна Сърбия — Прешевската долина, която е населена предимно с албанци, да се присъедини към Косово. Той нарича това разграничаване с албанците. А пък Хашим Тачи иска Южна Сърбия и Прешевската долина да се присъедини към Косово, без да връща никакви територии на Сърбия. Така че нещата са сложни и зациклят.»

Интервю на Георги Марков от БНР с Райна Асенова

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;