Доналд Тръмп иска американското въоръжение да се освободи от произвеждани в чужбина части и материали, след като е установил «изненадващо висока степен на зависимост» на американската отбранителна индустрия от чуждестранни и по-специално китайски подизпълнители, предаде Франс прес. Това съобщи БТА.
Според доклад на Белия дом Пентагонът трябва да инвестира повече в някои американски индустриални сектори, за да се премахне опасността от тази зависимост за националната сигурност на САЩ.
В поръчания от Тръмп преди година доклад се признава, че производствената верига на военнопромишления комплекс на САЩ е глобализирана, но се набляга предимно на Китай и се критикуват «агресивните му търговски практики».
«Китай е единственият и единствен възможен доставчик на редица специализирани химически продукти, които се използват в боеприпасите и ракетите, а в случаите, когато съществува възможност за заместители, разходите по разработването им биха били твърде високи», се казва в документа от 146 страници.
Днес 90 процента от световното производство на платки се извършва в Азия, като Китай произвежда половината от това количество, се подчертава в доклада.
В публикувано в четвъртък разследване агенция Блумбърг съобщи, че в произвежданите в Китай американски компютри са били монтирани микрочипове, които са били използвани от Пекин за масова кражба на американски технологични тайни.

Тагове: ; ; ;