Държавният секретар на САЩ Помпейо отбеляза, че връзките между Япония и САЩ са здрави и че двете страни са в състояние да постигнат напредък в търговските разговори и да финализират споразумение по този въпрос, след като Абе и президентът Доналд Тръмп са обсъдили въпроса в Ню Йорк миналия месец. Това съобщи БТА.

Ройтерс добавя, че двете страни са се договорили да започнат разговори по търговските въпроси с ангажимента да бъдат защитени японските автопроизводители от нови мита — нещо, което Токио смята за голяма опасност за своята зависима от експорта икономика.
Пред американски журналисти преди днешната среща в Токио Помпейо предположи, че след визитата му в КНДР може да бъдат обявени датата и мястото на следващата, втора среща между лидерите на САЩ и на Северна Корея — Доналд Тръмп и Ким Чен-ун.
Двамата лидери разговаряха на 12 юни в Сингапур и подписаха декларация, която се задължават да изпълнят «изцяло и незабавно». Според документа, който Тръмп показа пред журналисти, Пхенян поема ангажименти за  денуклеаризация на Корейския полуостров срещу гаранции за сигурност от страна на Вашингтон. При все това намеренията на страните не бяха конкретизирани в заключителната декларация, напомня ТАСС.
Пристигнал по-рано днес в Токио, държавният секретар на САЩ се очаква да разговаря и с японския външен министър Таро Коно, добавя агенцията.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;