Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви на среща с японския премиер Шиндзо Абе, че САЩ и Япония трябва да се стремят към денуклеаризация на КНДР, предадоха Ройтерс и ТАСС. Това съобщи БТА.
«За да бъдат решени ракетно-ядреният проблем на Северна Корея и проблемът с отвлечените граждани, трябва да се движим в една посока. И за да осъществим

денуклеаризация на Северна Корея, трябва тясно да си сътрудничим», заяви Помпейо, цитиран от Киодо.   
Помпейо обеща на Абе да засегне темата за японските граждани, отвлечени от севернокорейското разузнаване, по време на посещението си в Пхенян, планирано за 7 октомври.
«Оценявам много високо факта, че ден преди посещение в Северна Корея пристигнахте в Япония. Бих желал тясно да сътрудничим помежду си с оглед решение за ракетно-ядрената програма на Пхенян и решение за проблема с отвлечените граждани», отговори шефът на японския министерски кабинет. 

Токио настоява Северна Корея да даде пълна информация за японските граждани, които тя е отвлякла, за да ги обучава за шпиони, и да върна в родината им онези, които са все още живи, преди да даде съгласието си за нормализацията на отношенията с Пхенян.

Тагове: ; ; ; ; ; ;