Миграционната политика на Великобритания ще създаде големи проблеми на българите, които са нискоквалифицирани работници там, прогнозира пред «Хоризонт» журналистът Николай Карадобрев, който ръководи «Радио БГ» в Лондон.

По думите му българските работници ще трябва да докажат, че имат постоянна заетост, а в много случаи това не е така:

«Първо страшно много българи ще бъдат затруднени да идват във Великобритания и да работят. Много по-трудно ще стане намирането на работа. Миналия месец Великобритания разреши наемането на нискоквалифицирани работници извън ЕС. До този момент от страните, които са извън ЕС, нямаха право да идват нискоквалифицирани работници и да си търсят работа».

По данни на британските власти българите, живеещи и работещи във Великобритания, са 85-90 хиляди, но според Карадобрев са 3 или 4 пъти повече:

«Определено повече са тези, които работят нискоквалифицирана работа. Според мен хората, които работят на високи длъжности са някъде около 10-15% от българите, които живеят тук.“

Според Карадобрев тези, които в момента са във Великобритания, се делят на две категории:

«Първата категория хора са хора, които са живеели над 5 години във Великобритания. Те ще имат право да кандидатстват и много бързо да получат т. нар. «статус на уседналост», които ще им разрешава безпрепятствено минаване през границите. Тези, които към датата на Брекзит нямат 5 години, ще трябва да изчакат да ги навършат тези 5 години и тогава да кандидатстват за този статут, но дотогава те ще трябва да бъдат регистрирани. И пак ще имат възможност да влизат или излизат през Великобритания, но условието е да са влезнали преди датата на Брекзит и да имат работа, и да докажат пред граничните власти, че живеят и работят във Великобритания.»

Интервю на Марта Младенова от БНР с Николай Карадобрев

Тагове: ; ; ; ; ; ;