Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е изцяло съсредоточен върху успешното  завършване на преговорите за Брекзит и се надява през ноември да има споразумение, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.
Според дипломатически източници преговарящите на ЕС за Брекзит са на мнение, че споразумението за условията на раздялата между съюза и Великобритания е «много близо». Това е сигнал, че е възможно в момента да се върви към компромис по най-проблемния въпрос — за бъдещето на ирландската граница.
«Преговорите не са лесни, защото не можем да не бъдем критични, че получаваме разнопосочни сигнали от Лондон», каза Юнкер в реч пред австрийския парламент.

«На правителствено равнище във Великобритания има многогласен хор и ние се опитваме да сглобим парчетата. . .  за да могат да се превърнат в мелодия», каза той.

Председателят на ЕК заяви, че се надява този месец Европейският съвет да постигне «достатъчен напредък», за да може през ноември да има споразумение.
Великобритания и ЕС се опитват да финализират навреме за двете лидерски срещи на съюза — на 17-18 октомври и 17-18 ноември, споразумението за Брекзит, както и споразумение за отношенията след британското излизане от съюза.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;