Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отправи днес предупреждение във Виена за риск от война в района на Западните Балкани, ако ЕС остави да изчезнат надеждите за присъединяване към ЕС на страните от този район, предаде АФП. Това съобщи БТА.
Ако отнемем на Западните Балкани перспективата за присъединяване, ние ще видим там това, което вече видяхме през 90-те години, и то несъмнено по-скоро рано, отколкото късно, предупреди Юнкер, намеквайки за кървавите конфликти в района през онзи период.
Той призна, че пътят за евроинтеграция на тези страни все още е дълъг и «недостатъчният» им напредък не позволява да се предвижда присъединяване «преди 2025 г.» най-рано.
Но ЕС трябва «да се заеме интензивно» със Западните Балкани  и да не позволява да се роди идеята, че «ние не сме сериозни по отношение на перспективите за присъединяване», докато някои страни членки не крият колебанията си, подчерта Юнкер.
«Почвата е все още податлива» за военни стълкновения в този район, посочи Юнкер.
Председателят на ЕК желае ЕС да предложи на страните от тази зона «икономическо пространство, в което те ще могат да се развиват, отчасти по същия начин, както когато ще бъдат членки един ден».
Юнкер подчерта обаче, че «всички гранични конфликти трябва да бъдат решени преди всякакво присъединяване», така че да не се «внася в ЕС нестабилност, идваща от Западните Балкани».
ЕС започна преговори за присъединяване със Сърбия и Черна гора; Албания и Македония на този етап трябва да се задоволят със статут на страни кандидатки, до който се надяват да достигнат Босна и Косово, припомня АФП.

Тагове: ; ; ; ; ;