Вицепремиерът на Италия Луиджи Ди Майо заяви в петък, че по-скоро би защитил италианския народ, отколкото да преклони глава пред облигационния пазар, ако той бъде изправен пред подобен избор, съобщава Ройтерс. Това съобщи Българското национално радио.

Италианското коалиционно правителство между антиситемното движение «Пет звезди» и крайно-дясната партия «Лига» взе решение по-рано тази седмица да постигне бюджетен дефицит в размер на 2,4% от брутния вътрешен продукт през следващата година, който е три пъти по-голям от целта, определена от предходните властимащи, предизвиквайки по този начин челен сблъсък с Европейската комисия.

Това от своя страна доведе до първоначални агресивни разпродажби на италианските държавни облигации и до ръст на тяхната доходност към многогодишни върхове (рязко повишаване на цената на обслужване на дълга), както и до рязко увеличаване на лихвения спред между дългосрочните книжа на Италия и Германия.

«Ние се интересуваме от финансовите пазари, но между спредът (на италианските и германските облигации) и италианския народ, аз избирам народът на Италия», заяви Ди Майо в интервю за телевизия RAI 3, цитирано от агенция Ройтерс.

Лидерът на движението «Пет звезди» също така посочи, че не разбира защо Европейският съюз трябва да отхвърли предложения от правителството бюджет на страната, като добави, че неговото правителство ще ограничи данъчните облекчения за банките и за петролните групировки.

Според Луиджи ди Майо, министърът на икономиката Джовани Триа върши добра работа и на хоризонта не се виждат правителствени промени. По този начин вицепремиерът на страната отхвърли спекулациите в италианската преса за възможна оставка на Триа.

Тагове: ; ; ; ; ;