Парламентът избра Красимир Влахов за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. В гласуването участваха 182 народни представители, от които 127 бяха «за», а 55 се въздържаха. Влахов беше подкрепен от депутатите от ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и «Воля». От БСП се въздържаха. Това съобщи БТА.
След избора Влахов заяви, че съзнава високата отговорност, която парламентът му възлага, и няма да отстъпи от нея.

Красимир Влахов има над 20-годишен съдийски стаж, бил е зам.-председател и председател на Софийския районен съд, както и зам.-председател на Върховния касационен съд. Влахов безспорно има изключителен правен опит и е достойна кандидатура за съдия в Конституционния съд, заяви при представянето на кандидата председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Влахов е заемал ключови и тежки позиции, посочи Кирилов.

В рамките на дебатите от ГЕРБ и БСП влязоха в спор за процедурата по издигане на кандидата. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че са спазени правилата и мнозинството е показало прозрачност. Той призова президента да следва същия прозрачен подход при номинация на съдия в Конституционния съд от квотата на държавния глава.

Такива правила за президентството няма, защото това е еднолична институция съгласно Конституцията, отговори Крум Зарков от БСП. От левицата посочиха, че Красимир Влахов има безспорни качества за поста конституционен съдия, но ще се въздържат при гласуването, заради начина по който ГЕРБ осъществява парламентарно единодействие. Депутатите не са гумен печат, който да легитимира предварително взето решение, подчерта Зарков.

Данаил Кирилов попита БСП защо са оттеглили кандидатурата на Янаки Стоилов. Защо за втори път отмъщавате на един прекрасен юрист, на един прекрасен конституционалист, попита той.

Цветанов допълни, че българският парламент е загубил един достоен депутат като Янаки Стоилов заради това, че от БСП са предпочели Зарков пред него.

«Доц. Янаки Стоилов оттегли кандидатурата си с думите — в уреден мач не играя. Прав е», отговори Крум Зарков. Янаки Стоилов тежеше на мястото си тук, но не сте вие тези, които решавате кой ще издигнем и как, посочи депутатът. Чувствам се омерзен, заяви Зарков и допълни, че всеки български авторитет бива използван от ГЕРБ за дребни политически игри и резултатът от това е, че в България не са останали авторитети, които да не са «поринати» и от това губи държавността.

«Не мога да разбера принципа, по който разсъждават част от колегите, че ако всички не се строят зад физкултурника, няма да има упражнения на двора», коментира Валери Жаблянов от БСП. Единодушието, болшинството, командата «строй се по гарнизона» са в пълен разрез с духа на парламентаризма, допълни той.
Да напомня на колегата Жаблянов, че законът за спорта е следващата точка в дневния ред, отговори Цветанов.

Тагове: ; ; ; ; ;