Украйна е способна да създаде ракета с далечен радиус на действие от 1500 км, която «може да стигне чак до Москва», това заяви украинският военен експерт Валентин Бадрак в интервю за изданието  UkrLife.

Според думите на Бадрак, конфликтът с Русия предизвикал «сериозен изблик» в развитието на украинските военни технологии, инженерите, според него, били способни да произведат дори повече, отколкото въоръжените сили могат да вземат на въоръжение в армията.

Според него, новото оръжие е призвано «да промени риториката на преговорите», защото Украйна, когато се въоръжи със «стотици такива ракети», ще получи възможност да «диктува своите условия» и «да отстоява своята позиция в областта на евроатлантическата интеграция».

По-рано украинският генерал-лейтенант Игор Романенко заяви, че Украйна трябва да работи над усъвършенстването на ракетите «Харпун» и «Гром-2», които, според него, трябва да имат радиус на действие от няколко хиляди километра, за да достигнат до «европейската част» на Русия.

Призивът на укаринския генерал коментира в Държавата дума на Русия депутатът от Севастопол Игор Белик, който заяви, чи украинският военен не е взел под внимание развието на системите за ПРО на Русия.

През август секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов заяви за успешното изпитание на крилата ракета, но не уточни за каква точно ракета става дума.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;