Авторът от «Вашингтон пост» проявява интерес, доколко оправдано е изявлението на посланика на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчинсън, в което тя обеща да унищожи руските ракети, нарушаващи договора за РСМД. И в тази ситуация отново се забелязват двойните стандарти: отново заплашва «добрата» Америка, а при това лоша изведнъж се оказва Русия.

Девет часа бяха нужни на посланик Кей Бейли Хътчинсън, за да напише пост, в който тя обясни своето изявление, направено във вторник. Много хора тогава решиха, че тя заплаши Русия с изпреварващ удар, ако Москва разположи нови ракети, забранени от договора за контрол над въоръженията.

«Въпросът бе в това, как ще постъпим, ако ситуацията достигне такова ниво, а ние знаем, че възможностите за доставка на съответните въоръжения при тях са налице. Тогава ние ще разгледаме възможността да изведем от строя тези ракети, които могат да поразят която и да от нашите страни- сюзнички в Европа, а също САЩ в Аляска», съобщи Хътчинсън.

Американските чиновници вече десет години роптаят за новото руско оръжие. Ракетата, според тях, нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие (ДРСМД), подписан от президента Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов в рамките на пакета споразумения за контрол над въоръженията, които сложиха край на студената война.

Русия счита, че Договорът о остарял, твърдейки, че елементите за ПРО, разположени от САЩ в Източна Европа изискват отговор. Как да постъпи САЩ?

С това ще дадем, счита авторът, на Русия идеален предлог самата тя да скъса Договора и да върне една от последните части, съдържащи разпространението на оръжието след края на студената война — другите, например, Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа, вече отдавна не съществуват.
Внедряването на нови въоръжения в Европа провокира дразнене между САЩ и неговите европейски съюзници…
Подобно на СССР през 70-те и 80-те години, Русия прави всичко, за да може в очите на европейците САЩ да изглеждат като нахални авантюристи…

САЩ разработиха крилата ракета-невидимка с въздушно базиране,  JASSM.

Значителен брой от тях могат да бъдат разположени по бойните самолети, дислоцирани на британските летища.

В европейските води могат да тръгнат кораби, въоръжени с ракети с морско базиране със среден радиус на действие.

Но САЩ трябва да поправят пропуските си, които имат първостепенно значение.

Най-крупният от проблемите, стоящи пред НАТО, е мобилността на войските — прехвърлянето на войските по Европа отнема седмици, а по време на криза това трябва да се случва за броени дни и дори часове.

Оборудването и опита, натрупани по време на студена война, отдавна са в миналото. Едно от възможните решения е да се засили присъствието на САЩ в Полша с допълнителна бойна бригада за тилово обезпечение на базата в летището в село Провидз.

САЩ трябва да се противопоставят на всичи призиви да се избавят от базите на ПРО в Полша и Румъния в името на съхранението на Договора за РСМД. Те не са насочени срещу Русия.

Погледнете глобуса: ако Владимир Путин изкомандва ядрен удар по САЩ, то ракетите ще полетят над Арктика, а не над Източна Европа.

Но тези ракети ще ни защитят от иранския удар по Европа.

Администрацията също трябва да прекрати всякакви опити на Русия или нейните групи за подкрепа в Европа да правят несъществуващи връзки между тези бази и Договора за РСМД.

Но посланик Хътчинсън трябва да помни, че контролът на въоръженията — това е скучна тема, а задачата на дипломатите — е да не променят така създалото се положение.

Едуард Лукас — вицепрезидент на Центъра за анализ на европейската политика.

(Редакцията само информира читателите си за становището на западните аналитици по актуални международни въпроси).

Превод и редакция: Nеws Front

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?destination=%2fnews%2fglobal-opinions%2fwp%2f2018%2f10%2f03%2fthe-u-s-ambassador-to-nato-just-threatened-to-take-out-a-new-russian-missile-its-a-bad-idea%2f%3futm_term%3d.b5447e994019&utm_term=.b9996c37fabf

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;