Изданието The National Interest разкритикува бойния дебют на F-35B в Афганистан, наричайки използването на «супер скъпия» стелтс-изтребител за бомбардировки «голяма загуба на време и PR-трик».

NI изразява недоумението си и задава въпроса, защо самолет на стойност 115 милиона долара се използва за унищожаването на «АК-47 и РПГ».

F-35, както припомня порталът, е изминал «хиляди мили в една посока» и е употребил скъпоструващо въоръжение: авиационните бомби GBU-12 и GBU-32 JDAM, които струват над 19 хиляди и 22 хиляди долара съответно.

Според автора на статията, използването на F-35 за подобни задачи не е добър пример за използването на парите на американските данъкоплатци.

The National Interest посочва, че в Афганистан и без това е разположена достатъчна американска авиция за подобен род атаки.

В заключение изданието припомня, че в деня на въздушния удар заместникът на отбраната на САЩ Патрик Шанахън е призовал Пентагона «да намери начини да икономиса време и пари».

Програмата за създаването на Lockheed Martin F-35 Lightning II стана най-скъпата в историята на производството на оръжие, САЩ похарчиха за нея около половин трилион долара.

Сблъсквайки се с редица проблеми, разработчиците превишиха планираната норма на разходи със стоции милиони.

F-35 бе разработван в три варианта: наземен изтребител за нуждите на американските ВВС, изтребител с ускорено излитане и вертикално кацане за Корпуса на морската пехота на САЩ и ВМС на Великобритания, а също палубен изтребител за нуждите на американските ВМС.

Стойността на една машина е 150 милиона долара, а всеки час полет на самолета струва 35 хиляди долара.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;