Зрителите на руската държавна телевизия са свикнали да виждат на екраните си мощно оръжие. Когато в сряда им показаха, как в руската военна база в сирийския Хмеймим с транспортен самолет бяха доставени елементи от системата за ПВО С-300, това едва ли е изненадало някого. Ако нещо трябва да се отбележи, това е абсолютно строгият тон, с който съобщиха, че с това е завършила доставката на четирите комплекса С-300.

Очевидно подобни съобщения на военни теми не трябва да бъдат излишно емоционални.

Самият факт на присъствие на ракетите С-300 на територията на Сирия съществено ще повлияе върху войната. Сега армията ще получи възможност по-добре да охранява и защитава своето въздушно пространство. Новите ракети имат 250 км радиус на действие и могат да стрелят едновременно по няколко цели. За Израел това означава, че неговите въздушни удари по целите на Хизбулла ще бъдат съпроводени с повишен риск.

Главата на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу каза във вторник на заседанието на Съвета за сигурност, че сирийската армия е получила и радиоелектронни средства за защита.

Всички тези мерки, според думите му, са призвани да попречат на повторението на инцидента, случил се на 17 септември, когато руският разузнавателен самолет с 15 военнослужещи на борда бе свален от сирийските сили на ПВО. Руските военни обвиниха Израел: след въздушната атака на четирите израелски самолети F-16 един от пилотите се е скрил зад руския самолет, с което го е поставил под ударите на сирийската ПВО.

Израел има своя версия за събитията: руската страна била своевременно информирана за планирания удар. След това ударът бил нанесен, след което самолетите незабавно полетили обратно към базата. Когато сирийската страна открила «безразборен огън», израелските самолети вече били успели да напуснат сирийското въздушно пространство.

Седмица след катастрофата Шойгу обяви, че Русия ще достави на Сирия системите С-300. Москва обявяваше за това многократно — през 2013 година бе подписан съответният договор с Дамас, но Израел тогава уговори руснаците да се откажат от сделката.

А през април тази година Москва също заплаши да обезпечи армията на Асад с ракети С-300, защото израелците преди това бяха атакували базата на ВВС, в която се намираха руски военни съветници.

Но на 9 май премиерът Бенямин Нетаняху пристигна в Москва на военния парад по случай победата на СССР във Великата отечествена война и дори завърза «георгиевската» лентичка — символ на победата над Хитлер.

След това темата за С-300 отново бе свалена от дневния ред. До сега.

Израелското военно радио предаде в сряда, че Тел Авив ще реагира на получаването от Асад на новите руски ракети с по-активно участие на най-новите изтребители F-35, снабдени със системите  AWACS.

Но дори Израел да намери възможност да атакува С-300, самото присъствие на руските офицери в базите в Сирия вече означава, че той ще има определени ограничения — или наличие на повишен конфликтен потенциал.

Нетаняху неоднократно изрази съжаление по повод сваления руски самолет, но добави, че Израел и в бъдеще ще атакува иранските обекти в Сирия.

В  петък той каза в интервю за  CNN, че е обсъдил с Путин перспективите за по-нататъшните контакти между базата Хмеймим и Тел Авив, «но при това с уважение, но ясно е казал, че Изрел ще продължи да прави всичко необходимо за собствената си защита».

За последните година и половина Израел нанесе удари по 200 и повече цели на територията на Сирия. В Тел Авив са обезпокоени по повод ограничаването на неговите действия от страна на електорното разузнаване на Русия.

Доставката на новите руски ракети укрепва не само сирийските сили, но и иранските военни формирования, а също шиитските полувоенни групировки, намиращи под тяхно влияние — на първо място, групировката Хизбулла, която Изроел счита за голяма заплаха за себе си и постоянно атакува обектите, които й принадлежат.

В щаба на Хизбулла, разположен южно от Бейрут, на свой ред изразиха удовлетворение от това, че «балансът на силите» отново е променен в полза на враговете на Израел.

Лидерът на движението Хасан Насрала заяви в края на септември по адрес на Израел:
«Каквото и да правите, за да попречите за доставката ни на оръжие, нищо няма да ви се получи!»

Сега възниква въпросът, ще може ли Израел да живее с новите ограничения и ще намали ли той ударите по Сирия, още повече, че основните шиитски сили отдавна вече са концентрирани в Ливан и Ирак.

Главата на израелското МВнР Авигдор Либерман заплаши през септември с удари по позициите в Ливан и Ирак.

Въпросът е в това, планират ли се удари по цели в Ливан.

Представителят на израелското военно ведомство остави този въпос без отговор.

Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/russland-beeinflusst-krieg-in-syrien-durch-lieferung-von-luftabwehr-15819546.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;