«Украинските граждани с български произход винаги ще бъдат мост за разбирателство и сътрудничество между двете страни». Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с президента на Украйна Петро Порошенко в Одеса, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Това предаде БТА.

По-късно двамата ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия «Г. С. Раковски».

В рамките на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна.

«Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре.

Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива», подчерта още българският министър-председател.

Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.
Бойко Борисов и Петро Порошенко оцениха високо традиционните приятелски отношения между България и

Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. Посочено беше, че това е доказателство, че двете страни взаимно се възприемат като важни и приоритетни партньори.

«Проевропейската ориентация на Украйна, както и споделените евроатлантически ценности, допълнително подсилват тези отношения и създават основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес», заяви още премиерът Борисов.

По време на срещата беше обсъдено и разширяването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Бойко Борисов и Петро Порошенко отчетоха и увеличаване на броя на украинските туристи, посетили България през последните години — 15 % ръст през 2017 г.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;