Хегемонията на долара започна да се руши, а световните лидери, които по-рано признаваха хегемонията, сега се опитват да се откажат от американската валута, пише агенция Bloomberg.

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер през септември нарече абсурдна ситуацията, в която европейците ще бъдат принудени да купуват същите стоки за долари, а министърът на финансите на Франция Бруно Ле Майр открито заяви, че иска да има «напълно независими» от САЩ финансови инструменти, припомня агенцията.

Русия, отбелязва  Bloomberg, съкращава своите доларови активи заради нарастващите рискове при международните плащания, а Китай хвърли предизвикателство на доминирането на американската валута на световните енергийни пазари, сключвайки договори с плащане в юани.

Подобна промяна на балансите на силите е лоша новина за САЩ, твърди авторът на материала.

Непосредственият риск за долара се заключава в използването на САЩ на финансови санкции, в това число и против своите союзници в света, посочва  Bloomberg.

Лидерите на ЕС в отговор на посегателство върху своя икономически суверенитет открито работят на платежна система, която би позволила на европейските компании да извършват бизнес със страни, част от санкционния списък, но без риск от ответни мерки от страна на САЩ, пише агенцията.

Дори ако Европа в близко време не реши въпроса, заобикаляйки американските санкции, самият стремеж към  това следа да се разглежда като част от широкото недоволство от господството на долара, което само нараства, се посочва в статията.

Както отбелязва Bloomberg, в дадения момент едно от основните предимства на долара е слабостта на конкурентните валути: еврозоната изпитва редица проблеми, а Китай на този етап се отнася внимателно към потоците капитал и глобалната търговия.

Отношенията между САЩ и ЕС се изостриха на фона на излизането на Вашингтон от ядрената сделка с Иран, а също въвеждането на търговски мита върху стоманата и алуминия, както и по повод заплахите във връзка със санкциите по отношение на Иран и работещите там компании.

На свой ред Русия в стремежа си към дедоларизация на икономиката, активно купува злато и провада американските държавни облигации.

Набира оборти търговската война между Пекин и Вашингтон, при това Китай е съкратил вложенията си в американския държавен дълг със 7.7 милиарда долара само за последната половин година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;