По-рано през септември разработеният от фирмата «Микоян» изтребител-прихващач от руските военно-въздушни сили МиГ-31 бе забелязан на летището в Изследователския институт «Громов», недалеко от град Раменское на 40 км югоизточно от Москва.

И той, съдейки по всичко, е бил снабден с противоспътниково оръжие, поставено под корема му. Този МиГ-31 с бордови номер «81 син» и на земята, и във въздуха е сниман от граждански наблюдатели чрез телескопичен обектив.

Но направените снимки предизвикаха недоволството на руското Министерство на отбраната, на които не им хареса, че снимките са пуснати в интернет. Голяма част от снимките неотдавна бяха изтрити.

Макар модифицираният МиГ-31 за първи път да бе забелязан извън пределите на хангарите, самата програма за подготовката му за употреба на противоспътниково оръжие не е нова.

По данни на руския изследователски Център за анализ и техологии, този проект се е разработвал заедно със съветския противоспътников комплекс 30П6 «Контакт».

В неговия състав влизали модифицираната версия на МиГ031 Д, противоспътниковата ракета 79М6, а също радиолокационно-оптическият комплекс за разпознаване на космически обекти  45Ж6 «Крона».

В същия период в СССР се извършвали работи по създаването на модифицирана версия на ракетата 79М6, която вероятно е получила името 95М6.

По данни на експертите от ЦАСТ, СССР е провел само едно изпитание на противоспътниковия комплекс

МиГ-31Д/79М6, това се е случило на 26 юли 1991 година, малко преди рухването на страната, което се случи на 26 декември същата година. Но през 2006 година в Русия се възобновиха работите по противоспътниковата програма.

По данни на експертите от ЦАСТ, бившият по онова време началник щаб на руските военно-въздушни сили генерал-полковник Александър Зелин на 1 август 2009 година обяви, че «в съветско време самолетът МиГ031 е бил създаден за изпълнение на задачи в областта на противоспътниковата отбрана и работата по тази програма е възобновена за решаването на същите задачи».

За възобновяването на работата в Русия в рамките на противоспътниковата програма е известно малко. Но МиГ-31 е идеална платформа за пуска на подобен тип ракети, отчитайки неговата скорост, височина и полезен товар.

Този изтребител-прихващач е способен да развива ограничена температурна скорост от 2.83 Маха на височина над 20 хиляди метра.

 

Тагове: ; ; ; ;