Президентът на Украйна Петро Пороенко хвърля пари за рекламна кампания, посветена на лансирането на идеята на независима Украинска православна църква към Киевския патриархат  (УПЦ КП) със собствени средства.

СМИ: Порошенко оплачивает рекламу автокефалии УПЦ КП из собственных средств

  • Това съобщава«Украинская правда», позовавайки се на пресслужбата на администрацията на украинския лидер.
  • «За излъчването на телевизионната реклама «Ние сме Украйна» не е била похарчена нито копейка от държавния бюджет.

  • Тази рекламна кампания….е платена от личните средства на Петро Порошенко, за което са платени всички данъци», цитира съобщението ТСН.

Отбелязва се, че през август 2018 година украинските телевизионни канали са излъчвали рекламно видео от името на президента на страна под името «Ние сме Украйна».

Видеото засягало три теми — украинския език, армията и вярата.

От администрацията не назоваха точната сума разходи за видеото, защото понастоящем, според думите на представител на ведомството, «рекламната кампания в подкрепа получаването на Томос от Украйна все още продължава».

«Но тя точно ще достигне до няколко десетки милиона гривни», подчертаха от администрацията.

По-рано се съобщи, че Порошенко е даден на съд за намеса в делата на църквата в Украйна, което е в разрез с правомощията му на президент на страната.

Окръжният административен съд в Киев разглежда иска към президента на Украйна Петро Порошенко във връзка с неговата молба към вселенския патриарх Вартоломей за предоставяне на автокефалия на Украинската православна църква.

На Порошенко подали в суд за вмешательство в дела церкви на Украине

  • За това съобщава
  • пресслужбата на съда.
  • Искът е подаден от Неправителствата организация, съдебното заседание ще се проведе на 13 ноември.
  • Както отбелязват от съда, ищецът моли съда да установи липсата на пълномощия на президента да се намесва в дейността на църквата и религиозните организации, в частност, по пътя на «подписването и изпращането на молба до вселенския патриарх Вартоломей за предоставянето на томос за автокефалия на православната църква на Украйна».

По-рано Порошенко заяви, че Украйна няма намерение «да иска резрешение» от Русия и Руската православна църква относно въпроса за получаването на автокефалия на УПЦ КП.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;