Германската канцлерка Ангела Меркел започна втория ден от двудневната си визита в Израел с посещение на мемориала на жертвите на Холокоста «Яд Вашем», предаде Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.
Меркел разгледа мемориала и участва във възпоменателна церемония. Тя беше придружавана от директора на «Яд Вашем» Авнер Шалев.

Германската канцлерка заяви, че страната й е ангажирана с противодействието срещу антисемитизма, омразата и насилието, съобщи ДПА.

«Преди почти 80 години в нощта на погромите на 9 ноември евреите в Германия бяха изправени пред омраза и насилие с невероятни измерения», каза Меркел и добави:

«Но това, което последва бяха безпрецедентните престъпления на Холокоста, отхвърляне на цивилизацията. Затова Германия има вечно задължение да отбелязва това престъпление и да противодейства на антисемитизма, омразата и насилието».

Тези си думи Меркел записа в книгата за гости на «Яд Вашем».
От там канцлерката отиде на друга церемония в Ерусалим, където беше удостоена с титлата почетен доктор на университета на град Хайфа.

Меркел е на двудневно посещение в Израел за серия от съвместни правителствени консултации. Тя е придружавана от по-голямата част от членовете на германското правителство и голяма бизнес делегация, както и от нов служител, натоварен с борбата срещу антисемитизма. Очаква се по време на визитата канцлерът да се фокусира върху двустранните икономически въпроси, като наблегне на иновациите, технологиите и проектите за развитие.

Това е седмото подобно съвместно правителствено заседание, откакто Израел и Германия установяват тази традиция преди едно десетилетие.

Еврейската държава беше създадена три години след края на Втората световна война. Германското правителство плати милиарди долари репарации на оцелели от Холокоста и се позиционира като лидер в борбата с антисемитизма.

Тагове: ; ; ;