Християните в Сирия се объркаха към Русия в лицето на обществената организация «Императорско православно палестинско общество» (ИППО) с молба да бъде оказана хуманитарна помощ. Това пише вестник
«Известия».

«Предаваме ви това изявление с молба да се одобри в най-кратки срокове доставката на помощ, която да бъде разпространявана чрез църквата и християнските организации в провинция Хасеке, която да включи провинцията в ежегодната подкрепа на ИППО»,  цитира изданието обръщението.

Отбелязва се, че към организацията са се обърнали официалните представители на Сиро-яковитската православна църква, Арменската апостолска църква, Древната Асирийска църква на Изтока и обединенията на Евангелските християнски църкви, чиито конфесии са разположени върху констролираната от кюрдската администрация североизточна Сирия.

По данни на изданието, един от поводите за молбата за помощ е натискът спрямо християнските малцинства от страна на кюрдката администрация.

Както заяви заместник председателят на ИППО Елена Агапова, решението за предоставяне на помощ може да бъде прието само след запознаване с обръщението и провеждането на консултации, в това число по логистичните въпроси.

По-рано в сирийския гард Маалула започнаха да възстановяват православен храм от XVIII век.

Тагове: ; ; ; ; ;