В продължение на няколко години Тел Авив безотговорно играеше своята игра в Сирия, използвайки конфликта за постигането на собствените си цели, но престъпи чертата при инцидента с руския Ил-20.

Е, сега ще трябва да плати за наглостта и арогантността си.

Това сподели членът на Съвета за международни отношения към президента на Русия Богдан Безпалко в коментар за Федералната новинарска агенция.

Според него, отговорът на Русия за сваления самолет на ВКС на РФ може да бъде напълно различен:
«Например, Русия може да свали няколко ударни самолети на израелските ВВС, включително прехвалените американски F-35.

Но доколкото Москва се опитва да съхрани паритет в отношнията, прекрасно разбирайки интересите на Израел, САЩ, Сирия, Иран и Турция, затова и не е предприела каквито и да било активни действия. Но Израел в последните дни разбра, че Кремъл МОЖЕ да направи това, стига да поиска».

Експертът отбеляза, че решението, взето в Москва има значително по-голям стратегически характер и в значителна степен бие по интересите на Израел в САР.

Според него, съветската ПВО още през 1980-те години е сваляла израелски самолети, летящи непозволено близко до военните кораби на СССР, но Израел така и не е извлякъл от това никакъв урок.

«В Кремъл разбраха, че с Израел може да се договаря само условно, защото те не спазват споразуменията», констатира Безпалко.

Припомняме, че на 17 септември по вина на израелската авиация бе свален самолетът-разузнавач Ил-20 на ВКС на РФ, завръщащ се в авиобазата Хмеймим в Сирия.

Атакуващите сирийски обекти в Латакия F-16 на ВВС на Израел се скриха зад руския самолет и го поставиха под ударите на ПВО на Сирия.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ;