Светият Синод привика Борисов и политици заради новия закон за вероизповеданията

Снимка: БТВ

Премиерът Бойко Борисов отиде в Светия синод спешно, а към него се присъединиха и политици от ГЕРБ, ДПС и Обединените патриоти, за да успокояват духовете. Заедно натам поеха лидерът на ПГ на управляващата партия Цветан Цветанов, зам.-шефът на ПГ на ДПС и богослов по образование Йордан Цонев и замът на ПГ на ОП Искрен Веселинов. Това съобщи Bnews.

Преди да се присъединят към премиера Цветанов проведе кратка среща с лидера на движението Мустафа Карадайъ и направиха второ поред съвместно изявление.

Повод за спешната реакция от страна на политиците се оказа гневната декларация на Синода срещу новия проектозакон за вероизповеданията. Духовниците вчера дори присъстваха на правната комисия, а после излязоха с декларация от името на Св. синод, в която се възмутиха, че не е бил консултиран с тях.

Те недоволстват още, че никой не е потърсил мнението на духовенството, когато е подготвил промените, и възразяват срещу намеса на държавата във вътрешноорганизационните дела на Църквата, предаде Канал 3.

Повод за срещата са възраженията на църквата срещу двата проектозакона за вероизповеданията.

Единият от тях е на ГЕРБ, БСП и ДПС, а вторият на ВМРО.

Основният мотив против предлаганите промени е, че църквата има самостоятелност и не следва държавата да се меси в делата ѝ.

На срещата присъстват представители на всички парламентарни групи, вносители на поправките в Закона за вероизповеданията, освен БСП.

“Дошли сме с цялата си почит към църквата защото мислим, че това, което правим е добро и ако някъде има разминаване, да го поправим преди да влезе в парламента”, заяви Борисов по време на срещата, предаде БТВ.

Тагове: ; ; ;