3 октомври 2018-Нюз Фронт.

Сръбският журналист Миодраг Заркович, в качеството си на международен наблюдател в Донбас, в интервю за  NewsFront в Белград обясни уместността да се провеждат аналогии между Югославия и Украйна.

Според сръбският експерт, такива паралели са напълно оправдани, въпреки че да се говори за абсолютно съответствие е невъзможно.

 

»  Преди всичко, защото Югославия е проект, използващ подкрепата на Запада, за разлика от СССР»- обяснява Заркович.

 

Заркович отбеляза, че не е коректно да се сравнява Крим или Донбас с Косово.

» Само след като се оказаха под жестока военна операция, гражданите на Донбас поискаха самоопределение и казаха, че не искат повече да бъдат в състава на Украйна. 

Докато в Косово, никой не е заплашвал физически албанците до момента в който НАТО не започна бомбардировките над Югославия.

Дори Хагския трибунал в делата срещу нашите военни и държавни лидери от Милович и така нататък не успя да намери нито едно престъпление до 24 март 1999 година»

Отговаряйки на въпроса, струва ли си да се разглежда примерът на Босна и Херцеговина със сложното й конфедеративно устройство като възможен сценарий за днешна Украйна, Заркович заяви:

«Нито в самата Босна и Херцеговина, нито в Република Сръбска, никой не смята устройството за добър, позитивен пример. На Ббошняците-мюсулмани не им харесва, че страната не е единна, на сърбите, че не са взели тяхното, че са принудени да живеят в Босна и Херцеговина, а на хърватите, че нямат сбствена идентичност. Така че няма страна която да е  доволна от ситуацията.

Единствените, които са доволни от Босна и Херцеговина- и то не напълно, но единствените, това са западните представители. Защото ние видяхме, че те я представят във външната си политика като един от триумфите си, в частност видяхме това в избирателната кампания на Хилари Клинтън.

 

» В Близкия Изток те направиха хаос, навсякъде по света, унищожиха Либия, Ирак, унищожават Сирия.

Никъде не могат да се похвалят с позитивни резултати. Могат да измислят нещо, като например как трябва да се намесят някъде, но не могат да кажат, че след намесата им някъде е станало по-добре.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;