Под патронажа на скандално известния Фонд Сорс в Молдова стартира онлайн-кампания за събиране на информация за случаите на корупция, но дори в това благо на пръв поглед дело не всичко е тата просто, както би се искало на обикновените граждани на републиката.

Кампанията се разработва от т.нар. Център по въпросите на политиката и реформите на Молдова при непосредственото участие на Агенцията за електронно правителство на Естония.

Делото се финансира от Фонда на Джордж Сорос, чийто проекти рядко са наистина алтруистични.

Фактически в Молдова се създава не кампания, признавана да се бори с корупцията, а механизъм за увеличаване на напрежението в Молдова — своеобразен детайл от «машината за демокрация», която е готова да удари по републиката така, както това беше в Украйна пред повече от четири години.

«Колкото повече случаи съберем, толкова по-лесно ще успеем да открием някакви тенденции да поснем обществени кампании за оказване на натиск върху държавните учреждения и местните органи на власт, за да променим съществуващата ситуация», се казва в прессъобщението на Центъра по въпросите на политиката и реформите.

Но на практика ресурсът може отлично да манипулира съзнанието на масите.

Корумпираните чиновнции рязко са популярни сред обикновените хора.

Те предизвикват буря от негодувание, кампанията мож не само да отстрани неугоден на определени сили политик, посочвайки, че той е корумпиран, но и незабавно да насочи праведния гняв на народа към дискредитиране на чиновника.

Струва си да отбележим, че подобна практика в света съвсем не е нова и дори има има —  «Soft Power» (Мека сила – англ.).

Това е форма на външнополитическа стратегия чрез манипулация на съзнанието и подмяна на понятията.

На тази база са създадени редица НПО, медии и политически сили, които със своята привлекателност подтикват хората към определени действия.

Евромайданът в Украйна е най-яркият пример за това.

News Front

 

Тагове: ; ; ;