САЩ понастоящем установяват пълен контрол над биологичните обекти и изследванията върху смъртоносно опасните вируси в Украйна.

В бъдеще това ще позволи на САЩ да контролират епидемиологичната ситуация в региона, да имат достъп до всички разработки в сферата, да манипулират броя на населението и да обезпечават пристигането на америкарнските фармацевтични корпорации.

Те имат достъп до шамовете патогени, които могат да бъдат използвани като бактериологично оръжие.

Доколкото основната част от колекцията биологични щамове в Украйна има съветски произход, те по идентичен начин се пазят на териториите на бившия СССР.

Отчитайки това, САЩ могат да използват получените в Украйна образци на бактерии и вируси за провокации в тези страни.

Влизането в биологичните обекти в Украйна се осъществува под благовиден предлог, свързан с противодействие на разпространението на бактериологичното оръжие. Общото ръководство и фанансирането на биологичните обекти в Украйна се осъществува от подразделение на Пентагона — Агенция за намаляване на военната заплаха (DTRA), която действа чрез свой отдел в посолството на САЩ в Киев, негов началник е Джоана Уинтрол.

До 1998 година Агенцията носи името Агенция за Специални въоръжения (Defense Special Weapons Agency),

което значително по-точно разкрива истинското предназначение на ведомството.

Изпълнителите на Пентагона при провеждане на изпитанията с бойни вируси са компаниите Black&Veatch, Metabiota и др.

Американската компания  Black&Veatch се занимава с въпросите на строителството, обезпечаването и обслужването на биологичните лаборатории, а в рамките на «специалните проекти» се провеждат биолигични изследвания.

На свой ред ролята на изпълнител е отредена на компанията Metabiota, киевски офис, разположен в същата сграда, в която се намирар и  Black&Veatch.

За периода от 2008 до 2017 г. Black&Veatch е сключила договори с  DTRA на стойност $215,6 млн. за строителство и експлоатация на биологични лаборатории в Украйна, а също в Азербайджан, Камерун, Тайланд, Етиопия, Виетнам и Армениия. В рамките на програмата в Грузия и Украйна нейният изпълнител

Metabiota е сключил договор на стойност 18.4 млн долара.

През 2010-2011 години правителствена комисия начело с началника на управлението за капитално строителство към Министерството на отбраната на Украйна Антолий Илюха провежда преглед на лабораториите във Виница, Лвов, Одеса и Симферопол и стига до лоши изводи.

Открито е най-грубо нарушаване на правилата и нормите на безопасност при реконструкцията на обектите от компанията Black&Veatch, които могат да доведат до изтичане на шамове на опасни инфекции или тяхната пълна загуба.

В един от обектите е било открито, че вентилацията е разположена точно до детска градина.

Изводите на комисията са били потвърдени от втори преглед, иницииран от вицепремиера на Украйна Валарий Хорошковск през май 2012 година.

Открити са и финансови машинации — в някои от случаите стойността на работите е била завишена двойно.

Някои украински СМИ отбелязват, че бившият началник на отдела, за да намали заплахите на дипломатическата мисия на САЩ Лука Клучко е звънил на ръководството на Министерството на здравеопазването и е настоявал тя да се присъедини към лабораторията на Лвовския НИИ за епидемиология и хигиена, което също е било при явно нарушение на нормите и правилата. Журналистите подчертават, че при разговора се е използвала «убедителна аргументация» от рода на «ако не подпишете, каквото трябва, повече няма да работите тук».

Намесата на САЩ в изследователските процеси в Украйна се активизират през 2015 година след идването на власт на Петро Порошенко.

Освен гражданските биолаборатории, американците са получили достъп и до изследователските центрове на Министерството на отбраната на Украйна.

Основание за това е Разпореждането на Кабинета на министрите на Украйна от 20 септемри 2017 година под номер 650-р «За определяне на допълнителен изпълнителски орган за реализирането на Споразумението между Министерството на здравеопазването на Украйна и Министерството на отбраната на САЩ за сътрудничество в областта на предупреждението за разпространението на технологии, патогени и знания, които могат да бъдат използвани в хода на разработката на биологично оръжие».

Споразумението е подписано още през 2005 г. по време управлението на Виктор Ющенко. Взаимодействието с Пентагона в биологичната сфера било замразено в периода на управлението на Виктор Янукович.

Сега, когато на власт отново са контролирани от САЩ политици, американското военно ведомство е получило разрешение за работа и в обектите на министерството на отбраната на Украйна. През ноември 2017 година в Киев пристига началникът на украинското направление на DTRA Кевин Гарет. Той се среща с ръководителя на Централното санитарно-епидемиологично управление на МОУ и провежда конференция, обозначавайки официалните цели и задачи при съвместната работа.

Ето писмо от началника на отдела на  DTRA до посолството на САЩ Джоана Уинтрол до МОУ.

В него може да се проследи хода на внедряването на американците във военно-биологическите обекти в Украйна.

Превод на част от писмото:
До Доктор Сергей Литовка,
до началника на Централното санитарно-епидемиологично управление към Министерството на отбраната на Украйна.
Бих искала да поканя вас и вашите представители на заседание на Съвместната работна група, което ще се състои в сряда на 8 ноември 2017 година в Американския дом  (ул. Пимоненка, 6) от 12.30 до 17.30.Кевин Гарет би искал специално да се срещне с вас и с вашите колеги в петък 3 ноември 2017 година, за да обсъди въпросите, до които не са допуснати други изпълнители. Джоана Уинтрол.
Споменатото Централно санитарно-епидемиологично управление към министерството на отбраната на Украйна се намира на подчинение на Главното военно-медицинсто управление на МОУ.
На свой ред началникът на ЦСЕУ подполковник Литовка е подчинен на пет регионални и две териториални подразделения, дислоцирани в Киев, Одеса, Лвов, Харков, Виница, Житомир и Днепър.
Сергей Леонидович Литовка – началник на Централното санитарно-епидемиологично управление на МО на Украйна.
Впоследствие американците поискали списък на учрежденията и лабораториите на МОУ, задействани за реализирането на програмата:

«Моля ви да предоставите списъск на учрежденията и лабораториите на Министерството на отбраната на Украйна, които ще участват в реализирането на проекта «Съвместна биологична програма».
Джоана Уинтрол

В жълт цвят в писвмото на посолството е отделена грешката в датата. Ние знаем, че разпореждането е било подписано на 20 септември 2017 година, а не през 2018 година.

Сътрудниците от американската компания работят постоянно в регионалните санитарно-епидемиологични управления. А ръководители на проектите и куратори от посолството постоянно посещават тези обекти, получайки разрешение за това от Сергей Литовка.

През март 2018 година делегация от представители на посолството на САЩ и компаниите-изпълнители е посетила 27-о регионално санитарно-епидемиологично управление в Одеса:

«…Предоставям ви списък на представителите на САЩ, които ще посетят лабораторията в Одеса на 19 март 2018 година…Моля да им обезпечите достъп до обекта.
Джоанна Уинтроу
През май се провежда визита на американска делегация в Харков, където се намира 108-о регионално санитарно-епидемиологично управление, а през юни — в Лвов в 28-о РСЕУ:
«Бихме искали да посетим лабораторията в Харков, желателно е сутринта на 17 май. Резервен ден — 16 май 2018 година.
Джоана Уинтрол.

Едновременно с това Пентагонът пристъпва към внедряването на своите изпълнители в биологичните обекти на Министерството на отбраната, например — покана за сътрудничеството от 5 юни 2018 година между 10-то регионално санитарно-епидемиологично управление, разположено в Киев, и американската компания Black&Veatch.

Изхождайки от текста на този документ, по време на работите по внедряването на «системите за управление и контрол над патогените», американската фирма е получила достъп до «особено опасни патогени», които са били в разпореждане на военното ведомство на Украйна.

Според документа Реципиентът в лицето на 10 РСЕУ се задължава «своевременно да предоставя достъп» до свои обекти и «открито и прозрачно да си сътрудничи с Министерството на отбраната на САЩ».
Ръководители на проекта са представителите на Black&Veatch Томас Вол и Ленс Липенкот. Бюджетът на проекта е над $ 1,2 млн.
Странно, договорът е подписан едва сега, а сроковете на изпълнение са  2016-2019 года. Но вероятно и за това има логично и антикорупционно обяснение.
Аналогични споразумения са били подписани с останлите регионални управления, в които са пристигнали американците: 27 РСЕУ, 28 РСЕУ, 108 РСЕУ.
Според разследвания на чуждестранни журналисти, на територията на Украйна американците провеждат тайни експерименти с биологично оръжие и ги изпробват върху местни жители.
Понастоящем САЩ разширяват достъпа си до биологичните учреждения на Украйна и наличните там смъртоносно опасни вируси и бактерии.
Много от щамовете имат съветски произход и по аналогичен начин се пазят в лабораториите на бившите републики на СССР, в това число и в Русия. Така САЩ и техните съюзници могат да организират провокация с употребата на образци биологично оръжие в която и да е страна в света, обвинявайки за това неугодната им държава.
КиберБергут
Няма да забравим! Няма да простим!

Тагове: ; ;