Китай използва монопола си върху определени природни ресурси за «разбиване на отбранително-промишлената база на САЩ», това следва от резултатите от изследването, проведено от Пентагона по поръчение на Доналд Тръмп.

За това съобщава изданието Foreign Policy, позовавайки се на източници от администрацията на президента.

«Китай преднамерено е организирал своя експорт на ресурси и своята търговска политика в отбранителната промишленост така, че да подрони лидерството на Америка в критично важните отрасли», праваят изводите си авторите на изследването.

За пример се дава ситуацията с амониевия перхлорат — ключово съединение за гориво на стретегическите и междуконтиненталните балистични ракети.

Китай, който контролира голяма част от световните доставки на това вещество, го продава на «изкуствено ниски цени», с което подрива финансите на американските доставчици, поради което те са принудени на напуснат бизнеса си, се твърди в изследването.

Документът, както се очаква, ще бъде публикуван в най-близко време.

Отношенията между САЩ и Китай рязко се влошиха през пролетта на тази година, когато между страните започна търговска война. От началото на април Вашингтон въведе търговски мита, а Китай отговори съразмерно, независимо от постигнатите  през май договорености.

Недоволството на САЩ бе предизвикано от търговски дисбаланс между двете страни, който, според оценката на американските власти, е около 500 милиарда долара в полза на Китай.

Вашингтон въведе санкции по отношение на департамента за подготовка на войски и снабдяване от Централния военен съвет на Китай и главата на ведомството Ли Шанфу.

От Белия дом обясниха, че ограничителните мерки се въвеждат заради сътрудничеството с «Рособоронекспорт». В частност, поради закупуването на Су-35 и зенитните ракетин системи С-400.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;