Руският военен контингент ще бъде изтеглен от Сирия след края на войната, ако сирийското правителство поиска това, заяви днес руският президент Владимир Путин по време на заседание на енергиен форум в Москва, предаде Асошиейтед прес.  Това съобщи БТА.

По думите му всички чуждестранни войски трябва да напуснат Сирия, когато там приключат сраженията. На въпрос на водещия на дискусията дали това се отнася за Русия, Путин отговори, че руските войски ще се изтеглят, ако властите в Дамаск го поискат.

Русия се намеси през 2015 г. в сирийската гражданска война в подкрепа на режима на отдавнашния си съюзник Башар ал Асад.

Руските сили помогнаха на правителствените войски да превземат повечето от територията, която беше под контрола на бунтовниците. Понастоящем Русия разполага с военновъздушна и военноморска база в Сирия, припомня АП.

Владимир Путин разкритикува като незаконна военната намеса на САЩ в Сирия, допълни ТАСС. Според него, за да стане тази намеса законна, САЩ трябва да получат за нея мандат от Съвета за сигурност на ООН или «покана от законното правителство на Сирийската арабска република».

Путин отбеляза, че международното право не предвижда други варианти и че в случая САЩ нарушават Устава на ООН и международното право.

Тагове: ; ; ;