Лидерът на «Воля» и зам.-председател на парламента Веселин Марешки предложи да бъде иницииран референдум за това дали да се закупуват нови бойни самолети, поиска НС да приеме декларация във връзка с резултатите от допитването в Македония, провело се в неделя. Това съобщи Българската телеграфна агенция.

Като припомни за двата референдума в България /за строителството на втора атомна централа и за промяна на изборната система/ и наблегна, че резултатите не са били признати за валидни заради недостиг на минимален брой гласове, на този фон, по думите му, и на това, което се случва у нас, звучало нелепо изказване на външния министър Екатерина Захариева след допитването в Македония.
Понеже всички сега си мълчим — управляващи, опозиция, патриоти, излиза, че «този пасквил » е позиция на цялата държава, още повече че две трети от македонците казаха «не», изтъкна от парламентарната трибуна Марешки.

Това е и аргументът му да поиска НС да излезе с декларация, с която «да бъдем последователни в нашите решения», «да кажем, че резултатът наказва самозабравилите се политици в Македония», както и че подкрепяме пътя на Скопие за отстояване на националните интереси на държавата.
Лидерът на «Воля» поднови и идеята си за референдум за закупуването на нови бойни самолети.

Парите за изтребителите можели да бъдат дадени за здравеопазване, в което са едни от най-големите проблеми у нас.

Мотивирайки предложението, Марешки сметна, че ако бъдат удържани по 12 лв. допълнително за здраве на всеки, ще се съберат около 400-500 млн.лв.  годишно и това, според здравното министерство, би решило голяма част от проблемите в сектора.

Но, подчерта зам.-председателят на парламента, ако само един от най-големите проблеми може да бъде решен с тези 400-500 млн. годишно, се натрапва ясното решение, че трябва да спрем грабителската сделка за закупуването на няколко самолета и с тези пари да решаваме проблеми в здравеопазването.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;