Екс-държавният секретар на САЩ и съперник на Доналд Тръмп на президентските изобри през 2016 година Хилъри Клинтън сравни «руската намеса» в електоралния процес с терористичните атаки на 11 септември 2001 година.

«Това беше първият път, в който ни нападна чужда държава, а ние не направихме нищо.

Неудачен пример, тежко е да си представи човек такова нещо, но това е като случилото се на 11 септември.

Джорж Буш-младши би казал:
«Нямам време за срещи, нямам време да се безпокоя за това.

Това беше ужасно. Съжаляваме, отново ще защитим Ню Йорк и Пентагона, но всичко това не ни вълнува», каза Клинтън в интервю за главния редактор на списание Atlantic Джефри Голдберг.

Според думите й, върху резултатите от изборите и повлияла комбинация от фактори — «кампанията на Русия», в резултат на която била «открадната информация» за портала WikiLeaks, а също работата на частната комуникационна компания Cambridge Analytica и «подобните на нея» във връзка с републиканците и членовете на екипа на Тръмп.

През 2016 година хакери разбиха компютърните системи на Демократическата партия на САЩ. В резултат на взлома те придобива кореспонденцията на членовете на партийния апарат.

Документите бяха публикувани от портала  WikiLeaks.

Разгоря се скандал, след който главата на националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман-Щулц подаде оставка.

Представителите на партията считат, че взломът е оказал влияние върху резултатите от изборите, те свързват този епизод с «руската намеса» в процеса на гласуване.

Хилъри Клинтън и други демоктрати в прав текст говореха и говорят и понастоящем за съпричастността на Русия към кибератаките, но и до момента не са представили НИТО ЕДНО доказателство за това.

Говорейки за обвиненията по адрес на Русия, Путин заяви, че в публикуваните данни няма нищо, което да отговаря на интересите на страната.

Според него, истерията се нагнетява, за да се отклони вниманието на обществото от вътрешнополитическите проблеми в САЩ.

Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;