Израел няма да се откаже от въздушни операция в Сирия въпреки доставката на руски зенитни ракетни системи С-300 за сирийската противовъздушна отбрана. Това заяви днес израелският министър на отбраната Авигдор Либерман по националното радио на Израел, предаде ТАСС. Това съобщи Българската телеграфна агенция.

Не мога да кажа, че се радваме на присъствието на С-300 в Сирия, каза той, но добави, че това е тема, по която Израел «няма никакъв изход», че защищава своите жизнено важни интереси и «не може да си позволи никакви компромиси».
Либерман подчерта, че позицията на неговата страна е «прозрачна и ясна» и тя е обяснявана многократно на Русия и международната общност.

«Когато имаме точна информация за някакъв опит да се прехвърли оръжие от Иран в Сирия или от Сирия в Ливан за нуждите на «Хизбула», ние действаме», заяви военният министър.

Той обясни, че неговата страна не може да допусне «цялата територия на Сирия да стане една голяма военна база на Иран» и затова ще действа в съответствие с интересите си.

По-рано съобщихме част от публикаца на изданието Birgun.

След унищожаването на руския военен самолет в резултат на провокацията на Израел вече няма да е лесно да се говори за баланса, на който се държаха руско-израелските отношения.

Защото Русия, макар и да не скъса връзките си с Израел, твърде охладня към него.

Решението, което взе Русия, потресе Израел.

Тя предостави на Сирия системата за отбрана С-300, чието предаване по-рано се отлагаше по молба на Израел.

Следащата стъпка е закриване на сирийското въздушно пространство, а това решение, ще вземе на прицел САЩ и Израел.

Ведната след самолетната криза Русия закри за полети крайбрежието на Сирия и Източното Средиземноморие.

Как ще се развият в бъдеще събитията, ще видим, но отсега нататък Израел трябва да осъзнае, че в региона правилата на играта се промениха.

Израел трябва да се откаже от атаките върху воюващите срещу уахабитските, салафитски, такфиристки групи на Иран, Хизбулла, в Сирия.

Израел трябва също да си спомни за съществуващото между Москва и Тел Авив споразумение, според което за всяка въздушна операция трябва да се съобщава на Москва.

Известно е, че Израел косвено подкрепя джихадистите.

Тагове: ; ; ; ;