Нов анализ на списание «Форбс» оценява, че Доналд Тръмп щеше да бъде по-богат, ако беше продал собствеността си след като стана президент и беше се доверил на сляпо, инвестирайки на фондовата борса. Това съобщава Българското национално радио.

В статия на «Форбс», озаглавена «Как Тръмп се опитва — и не успява — да забогатее от президентството си», се посочва, че нетното богатство на президента на САЩ е спаднало от 4,5 млрд. долара през 2015-а година до 3,1 млрд. долара през последните две години. Това от своя страна доведе до загуба на 138 позиции за Доналд Тръмп в класацията на списанието за 400-те най-големи богаташа, като последният цялостен списък ще бъде публикуван по-късно в сряда.

«Форбс» отбеляза, че фактор за този спад е това как настоящият президент влияе негативно върху самата запазена марка «Тръмп». Така например, след като той спечели изборите, луксозният комплекс Trump National Doral в Маями отчете загуба на 100 000 заявки за нощувки, съобщава списанието. Нещо повече, приходите от голф игрищата на Тръмп в САЩ са намалели с около 9% през 2017-а година.

Авторите на статията пишат, че ако Доналд Тръмп беше ликвидирал недвижимата си собственост и беше платил всичките си данъци, след което беше инвестирал всичко на фондовата борса, той щеше да е с 500 млн. долара по-богат, отколкото сега.

Едни от неговите синове — Ерик Тръмп, който управлява цялата групировка Trump Organization от името на президента, заяви пред «Форбс», че баща му «е направил огромна жертва, когато е напуснал компания, за да влезе в политиката». Вторият син на Доналд Тръмп от брака му с Ивана Тръмп също така посочи, че «всичко, което президентът Тръмп прави, е за доброто на американския народ» «Баща ми е с нулево участие в Trump Organization и честно казано, предполагам, че иначе щеше да бъде скандално».

Информацията на «Форбс» за свиването на богатството на Доналд Тръмп е факт в момент, когато се развихря нов финансов скандал с американския президент. Президентът на САЩ Тръмп е получил еквивалента на днешни 413 млн. долара от родителите си, отчасти благодарение на способи за укриване на доходи. Това пише в. «Ню Йорк таймс» в разследване на имотното състояние на американския президент, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Голяма част от тези пари Тръмп получил, като помагал на родителите си да избегнат плащане на дължими данъци чрез създаване на корпорация с четиримата си братя и сестри, за да прикрие милиони долари, получени от бизнеса с недвижими имоти на баща им Фред Тръмп.

Тагове: ; ;