Представителите на ЕС и САЩ преди референдума за преименуването на Македония по договора с Гърция в името на влизането в НАТО и ЕС бяха многократно в Скопие и се намесиха във вътрешните работи на страната, призовавайки гражданите към позитивно гласуване, заяви посланикът на Русия в Македония Сергей Баздникин.

Правителството на Гърция на 17 юни подписа с Република Македония договор, който решава многогодишния спор за нейното име и открива пред Скопие пътя към НАТО и ЕС, но предизвиква критика както в Гърция, така и в самата Македония.

Страните се договориха за преименуването на страната в Република Северна Македония.

В неделя в Македония се проведе консултатитен референдум с въпроса «Подкрепяте ли влизането в ЕС и НАТО с приемането на договора между Република Македония и Гръцката Република?»

Според огласените от ЦИК резултати, в референдума са участвали малко над 666 хиляди човека, което е 36,91% от общия брой избиратели. От гласувалите над 90 % са били «ЗА» споразумението между Скопие и Атина.

«Не сме правили никакви публични изявление във връзка с референдума, за да не изглежда като опит да повлияем върху неговите резултати.

Нашите западни колеги избраха напълно противоположната линия на поведение, ясно е, че те се намесиха във вътрешните работи на суверенна държава», заяви посланикът на Русия в Македония.

«През септември видяхме пристигането на голям брой високопоставени държавни дейци, чиновници от Вашингтон и Брюксел, които пристигаха в Скопие и много открито, с големи усиля, убеждаваха македонските граждани да гласуват «ЗА» в референдума», отбеляза Баздникин.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;