Александър Дугин и лидера на "Единна Македония" Янко БачевАлександър Дугин и лидера на «Единна Македония» Янко Бачев
По данни на македонската организация Investigative Reporting Lab през последните седмици в Twitter и Facebook са се появили хиляди фалшиви профила с хаштаг #Bojkotiram — «бойкот».

Явно целта е била да бъде намалена активността на референдума под 50% от имащите право на глас, така че той да бъде провален, пише британският The Telegraph.

Източници на изданието са предупреждавали още преди провеждането на референдума, че Русия води тайна пропагандна кампания с цел провал на референдума, койт оби гарантирал евроатлантическата интеграция на Македония.

Някои от фалшивите профили са опитвали да разпалят разногласия между македонците и етническите албанци, които са близо 25% от населението.

«Русия прави всичко възможно, за да не допусне нови страни да се присъединят към ЕС и особено към НАТО», казва през изданието директорът на европейската програма във вашингтонския Център за стратегически и международни изследвания Хедър Конли.

«Целта е да бъде създаден пълне хаос и Западът да изглежда в очите на македонските граждани максимално недееспособен и в упадък. Използват се дезинформация и икономическо влияние за подкрепа на националистически политици и организации», коментира тя.

Тя дава пример с разпространяването на фалшивата новина, че по време на учения в Македония, американските военни са използвали снаряди с обеднен уран.

По думите на министъра на отбраната на Македония Радмила Шекеринска фалшивата новина е имала за цел да подкопае доверието на македонските граждани в НАТО и да провали референдума.

«Разпространявайки пълна с омраза пропаганда и финансирайки акции на насилие, Русия активно разпалва етнически конфликти, които, за съжаление, остават мощна сила в балканската политика», коментира бившият съветник на президента Барак Обама, анализаторът от Центъра за дипломация и глобално взаимодействие към университета на Пенсилвания Майкъл Карпентър.

Експертът от Атлантическия съвет Евелин Фаркаш коментира, че кампанията за бойкот на референдума е оглавявана от проруската партия «Единна Македония», партньор на путиновата «Единна Русия», на чието създаване присъстваше Александър Дугин.

Превод: Faktor.bg

Тагове: ; ;