Президентът на САЩ Доналд Тръмп има намерение да разшири «иранския въпрос» по югославски сценарий, твърди иранският политолог, професор от университета за Близкия Изток Хадир Холкариан.

Професорът изградил становището си на базата на чутото от САЩ и европейските страни за Иран по време на Генералната асамблея на ООН.

«Внимателните предположения, че по някакъв начин Тръмп и Роухани ще отстранят напрежинето в отношенията между двете страни, не се оправдаха.

Американският презиеднт в своята реч от трибуната на ООН отново се обърна към войнствената риторика.

Вече е напълно очевидно, че излизането на САЩ от споразумението за ядрената програма на ИРИ е причина за разногласията между Вашингтон и ЕС.

Това ясно бе заявено от главата на Франция Еманюел Макрон, който каза, че «световният ред не може да се гради чрез законите на джунглата».

Но Тръмп усилено пресира своите съюзници, за да въвлече Германия, Франция, Великобритания и другите страни в своята антииранска политика», каза Холкариан.

Иранският експерт е убеден, че санкциите, които от 1 ноември ще бъдат въведени срещу Иран, ще окажат негативно влияние не само върху страната, но и върху икономическото положение на ЕС и върху световната икономика въобще.

Иран ежедневно покрива 2.6 милиона барела от световните потребности от нефт, липсата на такъв обем ще доведе до излитане на цените нагоре до 100 долара и повече. А това на свой ред ще доведе до ръст на цените в света върху всички продукти и до поредната глобална икономически криза.

«САЩ правят всичко, за да изолират Иран от световния нефтен пазар, защото за вътрешния пазар на САЩ ръстът на нефтените цени е изгоден.

Но все повече страни разбират това и са против антииранската политика на Тръмп.

В частност Боливия, Перу, Кувейт, Русия, Китай и др.

Тези страни открито критикуваха в ООН позицията на Тръмп», отбеляза политологът, твърдейки, че президентът на Иран Роухани в тази ситуация демонстрира зряла и обмислена тактика.

Иран предлага да реши всички въпроси на базата на вече приетите споразумения.

Иранският лидер призова САЩ да се върнат на масата на преговорите и да уважават резолюция 2231 на ООН, подчертава той.

Холкариан обръща внимание и на това, че европейките компании са намерили напълно легални пътища за заобикаляне на американското ембарго и продължаване сътрудничеството с Иран.

За създаването на канала за пряка финансово-икономическа връзка между ЕС и Иран недвусмислено даде да се разбере отговарящата за външната политика на ЕС Федерика Могерини по време на срещата си с главата на МВнР на Иран Джавад Зариф.

Но, както считат световните експерти, наивно е да се очаква, че противоречията с европейските съюзници ще спрат Трмъп в опита му на всяка цена да «съкруши» Иран.

Под натиска на саннкциите и ембаргото националната валута на Иран продължава да поевтинява и удари поредния рекорд на девалвация, достигайки на черния пазар до 190 хиляди риала за един долар.

В такива условия офицалният курс от 90 хиляди риала нямат никакъв смисъл за бизнеса и туристите.

Иранската валута продължава да губи от стойността си на борсите и вкарва след себе си в криза цялата икономика на страната.

Според Холкариан, САЩ еднозначно са открили срещу Иран «втори фронт», задействайки вътрешния сепаратизъм.

«Примерно в такава ситуация беше Югославия пред разпада на страната. Първоначално силна девалвация и финансова криза, след това икономически крих и изблик на сепаратизъм.

Всичко това доведе до разчленяване на страната.

Появата на етнически конфликти вътре в такава полиетническа страна като Иран, е най-опасното явление за Техеран.

С голяма вероятност може да се предположи, че целта на Тръмп е не смяната на режима, а фрагментация, разпад на Иран на няколко поддаващи се на контрола на САЩ етнически субекти.

По всяка вероятност, тези проамерикански етнически «осколки» от Иран ще изиграят ключова роля в реализирането на американския геополитически проект Големия Близък Изток», прави изводите си Холкариан.

Превед и редакция: Петя Паликрушева

Източник: Haqqin

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;