Британският премиер Тереза Мей се разграничи днес от своя външен министър Джереми Хънт, който в реч пред годишния конгрес на Консервативната партия направи паралел между  Европейския съюз и бившия Съветски съюз, предаде Ройтерс. Това съобщи БТА.

Хънт каза в неделя, че ЕС е бил създаден да защитава свободите, но съветската история учи, че ако един съюз бъде превърнат в затвор, то желанието да се избяга от него ще се засили.

Запитана по радио Би Би Си какво мисли за коментара на външния си министър, Мей отговори: «Докато седя около масата в ЕС, виждам страни, които са били част от Съветския съюз, а сега са демократични страни. Мога да ви кажа, че двете организации не са еднакви».
Коментарите на Хънт предизвикаха недоволство в Европа, особено сред източните членове на ЕС, допълни Ройтерс. Еврокомисарят от Литва Витенис Андрюкайтис каза по повод изявлението на Хънт, че той е роден в съветски лагер от системата ГУЛаг и е лежал в затвор на КГБ.

«Щастлив съм да ви уведомя за основната разлика между ЕС и Съветския съюз», заяви той, обръщайки се към Хънт.
Запитан дали ЕС прилича на СССР, Хънт каза пред Си Ен Би Си:

«Не, но те трябва да бъдат много внимателни, така че начинът, по който се държат на тези преговори [за Брекзита], да бъде съвместим с европейските идеал, но не мисля, че виждаме това».
Заместник-председателят на Европейската комисия Франк Тимерманс каза, че сравнението между ЕС и СССР е обидно.

«Андрюкайтис е роден в Сибир. Защо? Защото литовските му родители са били вкарани от съветския режим в ГУЛаг. Витенис не е виждал слънчева светлина, не е знаел какво значи тя, не е знаел каква е продължителността на деня, не е виждал портокал като дете», заяви Тимерманс.
Бивши британски дипломати казаха, че думите на Хънт са неуместни. Но Найджъл Фараж, един от главните радетели за напускането на ЕС, заяви:

«Джереми Хънт използва моя език. ЕС е новият СССР.»

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;