След унищожаването на руския военен самолет в резултат на провокацията на Израел вече няма да е лесно да се говори за баланса, на който се държаха руско-израелските отношения.

Защото Русия, макар и да не скъса връзките си с Израел, твърде охладня към него.

Решението, което взе Русия, потресе Израел.

Тя предостави на Сирия системата за отбрана С-300, чието предаване по-рано се отлагаше по молба на Израел.

Следащата стъпка е закриване на сирийското въздушно пространство, а това решение, ще вземе на прицел САЩ и Израел.

Ведната след самолетната криза Русия закри за полети крайбрежието на Сирия и Източното Средиземноморие.

Как ще се развият в бъдеще събитията, ще видим, но отсега нататък Израел трябва да осъзнае, че в региона правилата на играта се промениха.

Израел трябва да се откаже от атаките върху воюващите срещу уахабитските, салафитски, такфиристки групи на Иран, Хизбулла, в Сирия.

Израел трябва също да си спомни за съществуващото между Москва и Тел Авив споразумение, според което за всяка въздушна операция трябва да се съобщава на Москва.

Известно е, че Израел косвено подкрепя джихадистите.

Защото знае, че един ден Голанските възвишения, които той държи под своя окупация, ще бъдат предадени на истинския им стопанин — на Сирия.

В тази връзка Израел иска да си има работа със слаба Сирия. Затова и прави път на джихадистите.

Няма нужда да говорим, че Русия не е доволна от това. Дори не е секрет, че Русия многократно е предупреждавала Израел по този въпрос, казвайки, че ситуацията може да излезе извън контрол.

Сега полето на играта се промени за Израел.

Израел вече не може без супер голям риск за себе си да наруши сирийското въздушно пространство, а това е сериозен удар по неговото превъзходство в Близкия Изток.

Тук трябва да си спомним и за Иран. Иран вече не такъв, какъвто беше преди — сега страната има приятели по целия свят, в Европа също.

По-рано ЕС заяви, че ще продължи да си сътрудничи с Иран, въпреки САЩ.

Време е Израел да промени стратегията си. В момента той сериозно разяри такъв съюзник като Русия, която отвреме-навреме го покровителстваше. Оправянето на отношенията между двете държави няма да е лесно, ще косва очевидно доста време.

Отсега нататък Израел трябва да разбере, че докато балансите в региона са обърнати в полза на Сирия и Иран, той няма да има пълната свобода на действие, както по-рано.

Ако Израел остане сляп и не види, че Близкия Изток има ново разположение на силите, че арбитърът се е променил, то той може да изгуби всички игри.

За Палестина това ще бъде чудесно.

Като страна, която превърна терора в своя политика, време е Израел да изгуби.

Това ще бъде добре за целия регион.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник: https://www.birgun.net/haber-detay/israil-icin-oyun-simdilik-bitti-231620.html

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;