Zoran Zaev

Снимка: AP

    Министър-председателят на Република Македония Зоран Заев каза, че не възнамерява да подава оставка въпреки ниската избирателна активност на референдума за промяна на името на страната, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Това съобщи БТА.
Заев определи референдума като явен успех, след като «огромно мнозинство» от гласувалите са одобрили промяната на името, която е част от споразумение с Гърция за уреждане на десетилетен спор между двете страни, което да проправи пътя към членство на Македония в Европейския съюз и НАТО.
 

  «Нямам намерение да напускам, но е мой дълг да остана», каза той на пресконференция, отговаряйки на въпрос дали планира да се оттегли.
  

  Заев заяви, че ще «продължи да води страната към членство в НАТО и ЕС».

Той не спомена избирателната активност, но обяви референдума за «демократичен успех», изтъквайки, че допитването е «консултативно» и няма задължителен характер. По думите му резултатът ясно показва волята на македонския народ.
Заев призова депутатите да подкрепят следващата стъпка, нужна за финализиране на споразумението, която е ратифицирането на необходимите конституционни промени.
Той подчерта, че «няма по-добра сделка с Гърция и не може да има по-добра сделка».
По последни данни 91 процента от гласувалите на референдума са одобрили споразумението за промяна на името, а избирателната активност е била 36 процента при необходими 50 процента, за да бъде гласуването валидно.

Тагове: ; ; ; ; ; ;