Министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт, който замени Борис Джонсън, заяви в интервю за  The Times, че Русия, според него, представлява сериозна заплаха.
«Не считам, че всичко е така лошо, както през 70-те или 80-те, но….трябва да признаем, че всичко върви в неправилна посока по отношение на Русия от наша гледна точка. Русия търси всяка възможност, за да промени световния ред и прави това по абсолютно недопустим начин».
Според министъра, той се безпокои от т.нар. кампания на Кремъл за дезинформация, както и от реалните атаки.
«Демокрацията губи позициите си, — предупреждава дипломатът. — По време на студената война ние нямахме абсолютно никакви съмнения, че нашата система е правилна в сравнение с това, което се случваше отвъд желязната завеса.
Сега във Великобритания, Америка и Европа хората вече НЕ са напълно сигурни, че техните системи са добри, в голяма степен това се случва заради интернет-средата.
Социалните мрежи могат да работят добре в името на демокрацията, но….в дадения момент наблюдаваме тяхното негативно и дестабилизиращо въздействие».
Според министъра на външните работи на Великобритания, «Владимир Путин процъфтява, благодарение на хаоса».
«Руснаците подкрепят всичко, което дестабилизира установения ред. Ето затова те не просто ще бъдат ЗА брекзита, на тях им трябва брекзит без постигането на нови договорености. По нрава им е всичко, което дестабилизара съюза на западните сили», цитира изданието думите на Джеръми Хънт.
Хънт заяви, че искат да води «етична външна политика», която да уважава правата на всеки човек.
Но, както отбелязват авторите на статията, това не му е попречило да продава оръжие на Саудитска Арабия, която бомбардира училищен автобус в Йемен, убивайки 40 деца.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/jeremy-hunt-interview-putin-would-love-a-no-deal-brexit-anything-that-destabilises-the-west-s22djdmct

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;