1 октомври 2018-Нюз Фронт.

Експертът от Сърбия, основател на руско-сръбския образователен център Бошко Козарски коментира за  News Front проведения в неделя референдум в Македония, резултатите и вероятните последици.

 

 

Припомняме, че в неделя, 30 септември, в страната се проведе референдум с въпрос:

«Подкрепяте ли присъединяване към ЕС и НАТО, с приемането на споразумението между Република Македония и Република Гърция?».

Очевидно, обаче, че референдумът няма да бъде признат: избирателната активност за половин час преди затварянето на избирателните участъци състави 34%,при задължителни над  50%.

Преди гласуването председателят и най-голямата опозиционна партия призоваха за бойкот на референдума, организиран от прозападния премиер Зоран Заев след споразумението с Гърция.

 

 

News Front: Според вас, каквa e причината за такава ниска избирателна активност?  Означава ли бойкотът на референдума в този случай означава «не»  за преименуване на страната и присъединяване към ЕС и НАТО?

 

— Въпреки натиска, македонският народ ясно показа негативното си отношение към референдума и факта, че не е готов за пълно предателство на националната идея. Този бойкот не означава края на кризата между Македония и Гърция, напротив, задълбочаването й и отделянето на Македония от Европейския съюз.

 

 

News Front: Какви стъпки могат да се очакват сега от македонските власти?

 

— Известно е, че тази нова политическа криза в Македония ще има отражение върху предстоящите избори, които ще се проведат под знака на референдума, но с друга «опаковка» И без избори ситуацията в Македония няма да излезе  от задънената улица, на която сега се намира тази пост-югославска република.

 

News Front: Какво въобще очаква Македония сега? Подготвя ли се страната за нова от политическа криза?

 

Запада  обеща на албанците да им създаде Велика Албания. Веднага това  е невъзможно, поради което се формират условия за последващото изпълнение на този проект.

Видяхме пример в Косово и Метохия, как се създава «независима» държава в нарушение на международното право.

Що се отнася до Македония, тече  образуването на  Албано-славянска република.

Видяхме и спекулации с предложеното име — Илирида. Така че, предвид плановете на западните структури, кризата в Македония се очаква да бъде продължителна.

 

 

 

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;