Сирийската провинция Идлиб е «гнездо на оси» на тероризма, но виновни за това са властите на Сирия и Русия, счита помощникът на министъра на отбраната на САЩ Стори Карем.

По време на слушанията в палатата на представителите на САЩ демократът Тулси Хабърд зададе въпрос на представителя на Пентагона, как той може да обясни присъствието в Идлиб на около 20-30 хиляди терористи, включително членове на «Ал Кайда», които американските военни трябва да унищожат.

Тя припомни, че официалните лица в САЩ са против каквато и да било военна операция в Идлиб и заплашват тези, които искат да проведат такава.

«Няма съмнение, че Идлиб стана гнездо на оси на многобройните терористични операции. За съжаление, това е резултат от подхода на Русия и режима в Сирия за консолидация и контрол над територията на Сирия. Те използваха зоните за деескалация и преговорите по места, за да прочистват районите в Сирия», каза Карем.

Идлиб е последната провинция в Сирия, която не е под контрола на Дамаск.

Прогонването оттам на терористите, както счита Москва, е ключов момент, той се обсъжда на 7 септември между президентите на Русия, Турция и Иран.

Пресскретарят на президента на РФ Дмитрий Песков, описвайки ситуацията в Идлиб, нарече провинцията «гнездо на тероризма».

По-късно президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган постигнаха споразумение за демилитаризирана зона от 15 октомври около линията на съприкосновение между въоръжената опозиция и правителствените войски в Идлиб, а министрите на отбраната на двете страни подписаха меморандум за стабилизиране на обстановката в Идлибсата зона за деескалация.

Техеран отбеляза, че споразумението между Русия и Турция за Сирия е предотвратило войната в Идлиб.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;