Iran Syria

Снимка: AP

        Корпусът на гвардейците на Ислямската революция обяви днес, че е атакувал тази сутрин с помощта на балистични ракети «щаб квартира» на «терористи» в Сирия в отговор на атентата срещу парада в иранския град Ахваз, в който на 22 септември загинаха над 20 души, а близо 60 бяха ранени, предадоха световните агенции. Това съобщи БТА.

  «Генералният щаб на отговорните за това терористично престъпление бе атакуван източно от река Ефрат от няколко балистични ракети, изстреляни от авиокосмическото крило  на гвардейците на революцията», се казва в интернет сайта на Корпуса, който е идеологическа армия на Ислямската република.
«Според първоначалните информации много терористи такфири и отговорните лидери за терористичното престъпление в Ахваз са убити или ранени в тази ракетна атака», допълват гвардейците.

Те не уточняват откъде са изстреляни ракетите.

Понятието такфири е използвано от иранските власти, за да обозначи сунитските ислямисти. То идва от арабската дума такфир, която означава в превод анатема.
Според иранската агенция Фарс в атаката са били използвани два типа ракети — Киам с обсег 800 километра, и Золфагар с обсег 750 километра.
За нападението в Ахваз отговорност поеха и Ислямска държава, и групировка, нарекла се Национална съпротива на Ахваз, иранско сепаратистко движение на етнически араби. Но и двете групировки не представиха убедителни доказателства в подкрепа на твърденията си. Сред убитите в Ахваз имаше 12 членове на Корпуса на иранските гвардейци.
Според гвардейците в днешното нападение са използвани шест ракети и седем дрона.
Днешното нападение задълбочава объркването относно извършителите на атаката в Ахваз. Иран на няколко пъти обвини арабските сепаратисти за нея.

Тагове: ; ; ; ; ;